Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Οργανωτικό Σεμινάριο

 


Η επικοινωνία

Μέσα στην γενική επαναστατική διαπαιδαγώγηση που άρχισε ο Λέοντας Τρότσκυ το 1930, πάνω στους πρώτους Έλληνες προλετάριους αγωνιστές που συμπαρατάχθηκαν μαζί του: Ήταν και η επαναστατική γυμναστική της επικοινωνίας της επαναστατικής πρωτοπορίας με την εργατική τάξη, και με όλα τα στρώματα των εκμεταλλευομένων της αστικής κοινωνίας.

Αυτή η διαπαιδαγώγηση ήταν αποτελεσματικότατη. Και απόδειξη γι’ αυτό είναι, ότι από αυτούς τους πρώτους Έλληνες Τροτσκιστές βγήκαν καταπληκτικά αγωνιστικά στελέχη της εργατικής τάξης, ικανότατοι στη γραπτή διατύπωση, και οι ικανότεροι συνδικαλιστές ρήτορες της εποχής εκείνης.

Ας σταθούμε λοιπόν τώρα στο ζήτημα της επικοινωνίας.

- Κατ’ αρχήν, δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική επικοινωνία της πρωτοπόρου επαναστατικής οργάνωσης με την εργατική τάξη, εάν αυτή η επικοινωνία δεν στηρίζεται στην επικοινωνία των ίδιων των μαχητών και μαχητριών της με την τάξη. Κατά συνέπεια ξεκινάμε από εκεί. Τα μέσα επικοινωνίας ενός Κομμουνιστή - Τροτσκιστή μες τους εκμεταλλευόμενους του κεφαλαίου, είναι ο Λόγος και η γραφή.

- Ο Λόγος δεν είναι μόνο η συζήτηση, αλλά απαραίτητα είναι και ο λόγος από το βήμα των συσκέψεων, των συνελεύσεων, των συγκεντρώσεων, όπου μέσα στον ελάχιστο χρόνο που θα σου παραχωρηθεί, πρέπει να επικοινωνήσεις με την ψυχή, τα συμφέροντα, και το πολιτικό πνεύμα του ακροατηρίου.

- Και η γραφή, δηλαδή η γραπτή διατύπωση του λόγου, είναι εντελώς  απαραίτητη για όπου δεν μπορεί να φθάσει ο λόγος μας, και η εκμάθησή της αρχίζει με το γράψιμο αρχικά μικρών άρθρων, μετά μεγαλύτερων και μετά ανακοινώσεων, προκηρύξεων κ.λπ.

- Όλοι οι σύντροφοι πρέπει να παροτρύνονται να γράφουν, και τα γήπεδα της επαναστατικής γυμναστικής της επικοινωνίας, πρέπει να είναι όλα τα έντυπα της πρωτοπόρου επαναστατικής οργάνωσης, και τα πολιτικά και τα συνδικαλιστικά.

- Εδώ πρέπει να μάθουμε να γράφουμε όπως μιλάμε, και να πείθουμε από την αρχή τον αναγνώστη μας ότι αξίζει τον κόπο να μας διαβάσει. Οπότε πρέπει να γράφουμε αληθινά και τίμια αλλά και σύντομα απλά και καθαρά.             

- Τα μέσα της επικοινωνίας της γραφής και του λόγου, όχι μόνο μπορούν να κατακτηθούν από κάθε Κομμουνιστή - Τροτσκιστή, αλλά είναι ταυτόσημα της ύπαρξής του. Και το ζήτημα δεν ανήκει στις ατομικές ιδιότητες, αλλά ανήκει αποκλειστικά στις συνθήκες της επαναστατικής γυμναστικής και της επαναστατικής διαπαιδαγώγησης. Αυτά θα εξηγηθούν  διεξοδικά, και πάλι και ακόμα μια φορά, στην προσεχή διάλεξη του οργανωτικού σεμιναρίου.

 

                                                                                                Ο εισηγητής