Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Οι εφοπλιστές εφορμούν στα μουσεία

 

Η εισβολή των εφοπλιστών στο πιο εμβληματικό ελληνικό
μουσείο συνιστά κίνδυνο για την πολιτιστική -και όχι μόνο-
προοπτική της χώρας
Η κυβέρνηση προωθεί νόμο που κάνει τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Βυζαντινό-Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, Αρχαιολογικό Μουσείο και Βυζαντινό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Αυτή είναι ουσιαστικά η «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίησή τους. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπούνε στις διοικήσεις τους καπιταλιστές για να αποκτήσουν πολλαπλό έλεγχο στη λειτουργία τους. Όπως συμβαίνει ήδη με το Μουσείο της Ακρόπολης (ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει εκπρόσωπο στο διοικητικό του συμβούλιο).

Οι βασικοί εισβολείς της αστικής τάξης είναι οι εφοπλιστές, το κεφάλαιο που στηρίζει πιο φανατικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας έχουν επιβάλει τον «νόμο» τους, όσον αφορά την επέκτασή του, δίνοντας τη σχετική μελέτη σε φιλικά στους ίδιους αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αγγλία, αποκλείοντας τους Έλληνες αρχιτέκτονες. Οι αρχαιολόγοι αντιδρούν στον τρόπο επέκτασης, θεωρώντας ότι δεν αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του Μουσείου.

Τα φερέφωνα των καπιταλιστών προπαγανδίζουν τη δήθεν αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας που θα επέλθει με την επέκταση. Στην ουσία αδιαφορούν για την κατάσταση αυτή και τις αιτίες που τη δημιούργησαν (οικονομική κρίση, μετανάστευση, αντιλαϊκή πολιτική). Αυτό που θέλουν είναι, δίπλα στα υπάρχοντα άθλια γκέτο του κέντρου, να δημιουργηθεί ένα ακόμα «λαμπερό» τουριστικό γκέτο, μακριά απ’ τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εργαζόμενου λαού και την πραγματική προσβασιμότητά του σε αυτό τον χώρο.

Η εισβολή των εφοπλιστών και των άλλων ολιγαρχών του πλούτου στα μουσεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας γίνεται στα πλαίσια της γενικότερης δικτατορίας που έχουν επιβάλει στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Δείχνει τη ματαιοδοξία τους και την υποκρισία τους. Γιατί καμώνονται τους «σωτήρες» και «προστάτες» της πολιτιστικής κληρονομιάς όταν η βασική τους επιδίωξη είναι να μετατρέψουν τη χώρα σε τριτοκοσμική αποικία, με τον ελληνικό λαό παρία και «είδος» προς εξαφάνιση.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα μουσεία και στον πολιτισμό για τη σωτηρία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από τα δόντια των καρχαριών του κεφαλαίου. Ο αγώνας αυτός είναι καθήκον όλου του εργαζόμενου ελληνικού λαού και είναι μέρος της γενικότερης πάλης του για την επιβίωσή του από τα εξοντωτικά σχέδια των δυναστών του.

 

Σ. Κρόκος