Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

 

Οι εργάτες της οινοποιίας «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν τον αγώνα τους για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι το τέλος του μήνα. Στις 13 και 16 του μήνα έκαναν συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης, όπου εκδικάζονταν οι προσφυγές τους κατά των απολύσεων.

 5 Ιανουαρίου: Με δίωρη στάση εργασίας συνέχισαν τον αγώνα τους για την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους οι 1.000 περίπου εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία DEMO στην Αθήνα.

 9 Ιανουαρίου: Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Πειραιά συνέχισαν με τρίωρη στάση εργασίας τον αγώνα τους ενάντια στη συρρίκνωση του χώρου της ναυπηγοεπισκευής που επιχειρεί η κινέζικη ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Έγινε συγκέντρωση στον μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

 10 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και πραγματοποίησαν μοτοπορεία από το Πεδίο του Άρεως στο Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι. Αγωνίζονται ενάντια στην απαξίωση των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων και στον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη δημόσια εκπαίδευση. Έγιναν συγκεντρώσεις και σε Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη. Στις 19 και 23 Ιανουαρίου επανέλαβαν την κινητοποίηση με συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας αντίστοιχα.

 11 Ιανουαρίου: Οι 25.000 περίπου συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινής ωφέλειας των δήμων έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας για την παράταση των συμβάσεών τους.

● Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια στην ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών.

12 Ιανουαρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης έκαναν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πόλης για συμπαράσταση σε πέντε διωκόμενους συναδέλφους τους, που μηνύθηκαν από την εργοδοσία των καταστημάτων DISCOUNT για τη συμμετοχή τους σε στάση εργασίας.

13 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» στον Πειραιά έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του, ζητώντας τη στελέχωση και επαναλειτουργία του φαρμακευτικού τμήματος του νοσοκομείου, καθώς η έλλειψη προσωπικού έχει βαριές συνέπειες για τους ασθενείς. Σε κινητοποιήσεις βρέθηκαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Ρέθυμνο και Κέρκυρα, ζητώντας την επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων τους.

● Οι εκπαιδευτικοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων τους.

16 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο Λαύριο έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τη συνέχιση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας της πόλης.

17 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο τροφίμων «HQF ΚΑΝΑΚΙ» του ομίλου εταιρειών Φιλίππου στη Μαγούλα Αττικής έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα του μήνα. Οι εργαζόμενοι του άλλου εργοστασίου στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας έκαναν 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια.

● Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία με πορείες σε διάφορες πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο, σε εργατικό ατύχημα, ανασφάλιστης εργολαβικής εργαζόμενης στον τομέα καθαριότητας του δήμου Ξυλόκαστρου στην Κορινθία. Απαιτούν την κατάργηση των αναθέσεων σε εργολαβίες και την πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζόμενων στους δήμους.

18 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, με 8ωρη αποχή από την απογευματινή βάρδια, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να θεσπίσει υποχρεωτική εργασία τα Σάββατα και μάλιστα χωρίς καταβολή υπερωριών. Η κινητοποίηση σταμάτησε μετά από μία εβδομάδα, με ικανοποίηση του αιτήματος των εργατών.

19 Ιανουαρίου: Με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού και της υφυπουργού Υγείας στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Στις 25 του μήνα έγινε συγκέντρωση στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, ενώ στις 26 του μήνα οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έκαναν 8ωρη στάση εργασίας. Έγινε απογευματινή συγκέντρωση στο Ηράκλειο.

24 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έκαναν 24ωρη απεργία, με περιφρούρηση στο κτίριο του οργανισμού στην Αθήνα. Ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και παράταση των συμβάσεων για τους συμβασιούχους ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου).

● Οι εργάτες της εταιρείας «ΗΛΕΚΤΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ» στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν με τρίωρη στάση εργασίας τις κινητοποιήσεις τους για την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους. Έγινε συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμαριά.

● Οι τεχνικοί υπάλληλοι (κρουπιέρηδες) στο Καζίνο Πάρνηθας έκαναν τετράωρη νυχτερινή στάση εργασίας διεκδικώντας την κατάργηση της πληρωμής από τους ίδιους της εργοδοτικής εισφοράς. Έγινε πρωινή συγκέντρωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα.

25 Ιανουαρίου: Οι γιατροί στις τρεις παθολογικές κλινικές στο νοσοκομείο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» στην Αθήνα ξεκίνησαν καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού (400% πληρότητα κλινικών – 1.200 περιστατικά την ημέρα).

30 Ιανουαρίου: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας «Eurodrip» στο Σχηματάρι Αττικής για την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους, που είναι και πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου. Έγινε συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου.

 Σ. Κρόκος