Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Απάτη οι «καλές δουλειές» του Μητσοτάκη

 

Οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν για εργασία στο εξωτερικό...
και ο Μητσοτάκης έχει το θράσος να μιλάει για «καλές δουλειές»
στην Ελλάδα
Ο Μητσοτάκης διακηρύσσει συχνά πυκνά ότι η πολιτική του αποσκοπεί στο να βρουν οι νέοι εργαζόμενοι «καλές δουλειές» με «καλούς μισθούς». Πρόκειται για απύθμενη υποκρισία! Κατ’ αρχάς, η υπονόμευση των συνδικάτων και των συλλογικών συμβάσεων απέτρεψε την αύξηση των μισθών, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο ευνοούνταν από την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε διαφόρους κλάδους. Ακόμη, η συνειδητή επιλογή να μην παίρνονται ριζικά μέτρα κατά της ακρίβειας (για να θησαυρίζουν οι παρασιτικές μεγαλοαστικές συμμορίες), πρώτον, κατατρώει όλους τους μισθούς, και δεύτερον, προετοιμάζει νέα ύφεση, με τις γνωστές συνέπειες.

Ένα κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η «φιλο-επενδυτική» της πολιτική φέρνει στη χώρα μεγάλες ξένες εταιρείες, που δημιουργούν υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας. Όντως, έχουν αναπτυχθεί (λίγοι) τέτοιοι «κόμβοι» έρευνας και τεχνολογίας, όμως το πολύ μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων, ξένων και ντόπιων, αφορά είτε παρασιτικούς (και όχι παραγωγικούς) τομείς είτε την απόσπαση «φιλέτων» του δημοσίου, όπου χάνονται περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που δημιουργεί ο ιδιώτης «επενδυτής».

Από την άλλη, είναι αδύνατον να ανέβουν οι μισθοί όταν οι μεγάλοι εργοδότες της χώρας είτε απολύουν είτε προσλαμβάνουν πολύ λιγότερους από ό,τι στο παρελθόν. Και όταν μιλάμε για μεγάλους εργοδότες στην Ελλάδα, μιλάμε πρώτα και κύρια για το κράτος και δευτερευόντως για τις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα μειώθηκαν δραστικά στα χρόνια του μνημονίου και δεν αυξήθηκαν έκτοτε. Σε κρίσιμους τομείς, όπως στην υγεία, η έλλειψη προσωπικού είναι πρωτοφανής – και σκόπιμη, για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση. Στις πρώην ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ) το προσωπικό μειώθηκε κατά πολύ στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και αυτό που έχει μείνει μεταφέρεται σε θυγατρικές και εργολαβίες. Όσο για τις τράπεζες, από το 2008 μέχρι το 2021 κατήργησαν πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας – και συνεχίζουν.

Μια αποστομωτική απάντηση στα ψέματα του Μητσοτάκη συνιστά και το γεγονός ότι η τάση φυγής στο εξωτερικό για εργασία γνωρίζει νέα αύξηση μετά την επιδημία.

Προοπτική για καλές δουλειές και καλούς μισθούς υπάρχει μόνο αν πέσει όλο το βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με ένα κεντρικό σχέδιο για μαζικές δημόσιες επενδύσεις, επανακρατικοποίηση στρατηγικών τομέων και πραγματική στήριξη της νέας γενιάς.

 

Πάρις Δάγλας