Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Αλληλεγγύη στον τουρκικό και συριακό λαό

 

Οι εικόνες από τις καταστροφές και τα θύματα του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου σε Τουρκία και Συρία δεν μπορούν να αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν που θέλει να λέγεται άνθρωπος. Από τις πρωτοφανούς ισχύος σεισμικές δονήσεις καταγράφονται ήδη περισσότεροι από 11.000 θάνατοι και οι εκτιμήσεις λένε ότι, δυστυχώς, ο αριθμός θα φτάσει πολύ ψηλότερα. Η μεγαλύτερη από τις δύο κύριες δονήσεις είχε επίκεντρο κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Χιλιάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία και βορειοδυτική Συρία. Πέρα από την επίσημη βοήθεια των κυβερνήσεων, ο απλός κόσμος σε όλες τις χώρες, και στη χώρα μας, κοιτάζει πώς μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων στέλνοντας αναγκαία είδη.

Δυστυχώς, λόγω του δυτικού εμπάργκο, δεν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα βοήθειας προς τον συριακό λαό. Δεν μπορούμε να αποκρύψουμε, επίσης, ότι στην Τουρκία υπάρχει οργή κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, μεταξύ άλλων και λόγω των στενών δεσμών της με μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, που έχτιζαν μαζικά σπίτια χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές.

Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να δείξουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας στους Τούρκους, Κούρδους και Σύριους αδερφούς μας. Ο πόνος είναι μεγάλος, αλλά η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι μια παρηγοριά.

 

Από τη σύνταξη