Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

 

2 Νοεμβρίου: 24ωρη απεργία έγινε από τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματά τους. Πραγματοποιήθηκε πορεία στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.

6 Νοεμβρίου: 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικαζόταν προσφυγή του σωματείου τους, έκαναν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα, αντιδρώντας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του οργανισμού ύδρευσης.

10 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στις εισόδους των νοσοκομείων για τη συνεχιζόμενη ελλιπή στήριξή τους απ’ την κυβέρνηση στον πόλεμο ενάντια στην επιδημία.

19 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες έκαναν συγκεντρώσεις έξω απ’ τα αμαξοστάσια, απαιτώντας ενίσχυση των δομών τους για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες μεταφοράς λόγω της επιδημίας, καθώς και μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ίδιων και του επιβατικού κοινού.

26 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και πολλά σωματεία του ιδιωτικού τομέα (οικοδόμοι, βιομηχανικοί εργάτες κ.ά.) πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας στη μάχη ενάντια στην επιδημία, όπως και να σταματήσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Έγιναν μαζικές παρεμβάσεις-συγκεντρώσεις σε πολλά σημεία της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, παρά την ασφυκτική παρουσία των δυνάμεων καταστολής. Στις 5 Δεκεμβρίου έγιναν συγκεντρώσεις εργαζομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στον ληστρικό κυβερνητικό προϋπολογισμό.

2 Δεκεμβρίου: 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία φυσικοθεραπευτές, απαιτώντας άμεση ένταξη στο καθεστώς των βαρέων-ανθυγιεινών και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

8 Δεκεμβρίου: Σε 48ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που μειώνει τον κατώτατο υποχρεωτικό αριθμό εργαζομένων στα κανάλια σε 280 από 400 άτομα και καταργεί εργασιακά δικαιώματα.

11 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδό ΑΕ», τον εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας-Αλεξανδρούπολης, μήκους 885 χιλιομέτρων, έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του.

16 Δεκεμβρίου: 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια έκαναν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλία, απαιτώντας την άμεση ενίσχυσή τους σε προσωπικό και υποδομές, όπως και την επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας.

● Σε στάσεις εργασίας, ζητώντας την οικονομική στήριξη των εργαζόμενων και των ανέργων του κλάδου, κατέβηκαν οι οικοδόμοι σε πολλά εργοτάξια της Αττικής, περιοδικά έως τις 23 του μήνα.

17 Δεκεμβρίου: Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ορυχείο Νότιου Πεδίου προχώρησαν οι εργατοτεχνίτες στα εργοτάξια στη ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, απαιτώντας τη λήψη μέτρων προστασίας από την επιδημία στους χώρους εργασίας. Στις 22/12 επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στο ορυχείο της Μαυροπηγής.

● 48ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αντιδρώντας στις επικείμενες απολύσεις τους στις οποίες προχωράει η κυβέρνηση και στην κατάργηση των αποζημιώσεων για αυτές.

23 Δεκεμβρίου: Τρίωρη αποχή απ’ την εργασία τους πραγματοποίησαν οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Αττικό Νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας (Χαϊδάρι), ζητώντας κατεπείγουσες προσλήψεις και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα).

24 Δεκεμβρίου: Σε 4ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια και συγκέντρωση στον χώρο του εργοστασίου προχώρησαν οι εργάτες της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης της επιχείρησης και απόλυσής τους. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 31 του μήνα.

28 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έκαναν συγκέντρωση στην πύλη του ιδρύματος ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να γίνει νοσοκομείο μίας νόσου, εξέλιξη που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη φροντίδα των ασθενών του νομού.

● 5ωρη στάση εργασίας έκαναν οι οδηγοί του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με αίτημα να ληφθούν μέτρα για την άμεση και επαρκή συντήρηση του στόλου των οχημάτων του.

29 Δεκεμβρίου: Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου «Σωτηρία» στην Αθήνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τον εξοβελισμό τους απ’ τη σειρά εμβολιασμού προς χάριν κρατικών αξιωματούχων.

30 Δεκεμβρίου: Παραστάσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο εργαζόμενου της ΔΕΗ την ώρα της δουλειάς στη Ζάκυνθο έγιναν από συναδέλφους του σε Ζάκυνθο και Δύμη Αχαΐας.

● Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα έκαναν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική Σκηνή για την άμεση παροχή επιδόματος σίτισης που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

 

Σ. Κρόκος