Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Προγράμματα ΟΑΕΔ Στον δρόμο 36.000 εργαζόμενοι

 

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δεν θα συνεχίσει για το 2021 τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. 36.000 εργαζόμενοι στους δήμους, στους τομείς πρασίνου, καθαριότητας και συντήρησης κοινόχρηστων χώρων αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της ανεργίας.

Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο ΟΑΕΔ έχει πλέον μειωμένα έσοδα. Το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο οργανισμός έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια πηγή επιδοτήσεων για το κεφάλαιο, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας. Που σημαίνει ότι θα μπoρούσαν να βρουν άλλους πόρους για να συνεχίσουν το πρόγραμμα, απλά δεν θέλουν να το κάνουν. Έχουν σκοπό να αλλάξουν τελείως το χαρακτήρα των επιδομάτων ανεργίας. Να εξαρτώνται από διάφορα άχρηστα σεμινάρια, να είναι εξάμηνα και να δένουν τελείως τον άνεργο σε κάθε υποψήφιο εργοδότη του.

Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές είναι δηλητήριο στο κοινωνικό σώμα. Άμεση λύση στην προκειμένη περίπτωση είναι να βρεθούν πόροι, π.χ., να παταχθεί η εργοδοτική εισφοροδιαφυγή στην ασφάλιση που φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια.

 

Σ.Κ.