Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

 

Οι αδιαφιλονίκητες επιτυχίες της επιστήμης θα μπορούσαν να προσφέρουν
απεριόριστα οφέλη στην ανθρωπότητα. Όμως, αυτό τίθεται υπό διαρκή
περιορισμό λόγω του καπιταλιστικού νόμου του κέρδους.

Το εμβόλιο, μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της Ιατρικής Επιστήμης, ήταν και θα είναι ένα σπουδαίο όπλο για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Εξαλείφθηκαν ασθένειες που για αιώνες ταλαιπωρούσαν τον άνθρωπο (πολιομυελίτιδα, ευλογιά).

Η πανδημία ξεγύμνωσε το σαθρό καπιταλιστικό εποικοδόμημα, που στάθηκε ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες του. Οι κυβερνήσεις περιμένουν απεγνωσμένα εμβόλιο για την Covid-19, μήπως και σώσουν τις οικονομίες τους από τον εφιάλτη των επαναλαμβανόμενων λόκνταουν και της οικονομικής ακινησίας. Με τα εμβόλια που εγκρίθηκαν, θα περίμενε κανείς ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του εφιάλτη. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έμειναν πολύ πίσω από τους στόχους του εμβολιασμού τους. Κι αυτό γιατί: 1) Στο οικονομικό ισοζύγιο των φαρμακοβιομηχάνων δεν βαραίνουν οι ζωές των ανθρώπων αλλά το κέρδος τους. Γι’ αυτό σταμάτησαν την έρευνα για τον SarsCoV-1. Κρίθηκε οικονομικά μη συμφέρουσα. Αν είχε αξιοποιηθεί η έρευνα αυτή, το σημερινό εμβόλιο θα ξεκινούσε από καλύτερη βάση. 2) Εταιρείες όπως η Pfizer έχουν πουλήσει πολύ περισσότερες δόσεις από αυτές που μπορούν να παραγάγουν, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη εκ των προτέρων, χωρίς όμως να μπορούν να εκπληρώσουν αυτές τις δεσμεύσεις τους, γιατί έχουν σοβαρές ελλείψεις διαθέσιμων ποσοτήτων.

Οι φαρμακοβιομηχανίες πήραν στα σοβαρά τον αγώνα των εμβολίων μόνο όταν έπεσε το παραδάκι από τις κυβερνήσεις. Η Moderna έλαβε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Pfizer/BioNTech πήρε 443 εκατομμύρια δολάρια από τη γερμανική κυβέρνηση και δάνειο 118 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η βρετανική κυβέρνηση συνεισέφερε 84 εκατομμύρια λίρες στην AstraZeneca. Συνολικά, 6,5 δισ. λίρες έδωσαν διάφορες κυβερνήσεις και 1,5 δισ. λίρες μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Πολλά από τα εμβόλια έγιναν βάσει ερευνών που χρηματοδοτήθηκαν από πανεπιστήμια ή από το κράτος. Η τεχνολογία mRNA πίσω από τα εμβόλια Pfizer και Moderna προήλθε από κυβερνητικά εργαστήρια των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Και ενώ απειλείται καθημερινά η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων στους χώρους εργασίας και εκατομμύρια απειλούνται με ανεργία και φτωχοποίηση λόγω της πανδημίας, οι φαρμακοβιομήχανοι κρατούν τα δικαιώματα της ευρεσιτεχνίας των εμβολίων, τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα από τους φορολογουμένους, ως πηγή κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας εις βάρος της υγείας της ανθρωπότητας.

Επειδή για αυτούς προτεραιότητα στη ζωή έχει αυτός που κατέχει: Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 300 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer και τη Moderna με τη δυνατότητα αγοράς 800 εκατομμυρίων επιπλέον. Έχουν προπαραγγείλει 810 εκατομμύρια δόσεις από τις AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax και Sanofi. Η Βρετανία παρήγγειλε 357 εκατομμύρια δόσεις, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει 1,3 δισεκατομμύρια, με τη Γερμανία να αρπάζει όσα αυτή θέλει για τους δικούς της πολίτες. Στον Καναδά ο πληθυσμός του θα μπορεί να εμβολιασθεί πέντε φορές! Αλλά 70 χώρες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούν να εμβολιάσουν μόνο 1 στα 10 άτομα.

Τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής εμβολίων, σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street, της Morgan Stanley και της Goldman Sachs, θα εκτοξευτούν. 32 εκατομμύρια για Pfizer-BioNTech και Moderna τον επόμενο χρόνο. H Pfizer για το 2022 και 2023 αναμένεται να λάβει 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αν ο κόσμος συνεχίσει να εμβολιάζεται.

Το εμβόλιο δεν αποτελεί θρίαμβο του καπιταλισμού αλλά ένα θαύμα της επιστήμης και της συνεργασίας χιλιάδων ερευνητών από όλο τον κόσμο, άλλοτε χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο και άλλοτε προϊόν δημόσιων πανεπιστημίων, πολύ πριν το 2020. Ως τέτοιο λοιπόν, κάθε εμβόλιο πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη, σε όποιον και όποτε το χρειάζεται. Άρση του καθεστώτος της πατέντας και δημοσιοποίηση της τεχνογνωσίας! Εθνικοποίηση των φαρμακοβιομηχανιών με εργατικό έλεγχο! Στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων! Δημόσια και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους! Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας! Ασφαλή εμβόλια για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για αυτούς που πλήττονται περισσότερο! Άλλη μια κρίση που μας δείχνει ότι η μόνη θεραπεία είναι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό.

 

Όλγα Στεφανίδου