Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Το σκάνδαλο της Novartis ξανά στο φως

 

Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και η ζημιά μεγάλη
για τον ελληνικό λαό, παρά το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συστημικών ΜΜΕ να μας πείσουν ότι η υπόθεση Novartis ήταν μια ενορχηστρωμένη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ήρθε μια ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) να ταράξει εκ νέου τα νερά!

Το ενδιαφέρον είναι ότι πριν ακόμα την απόφαση του ΝΣΚ, είχε προηγηθεί η προσφυγή σε αυτό του υπουργού Οικονομικών, Σταϊκούρα, μετά το εξώδικο 21 πολιτών (αρχές Σεπτέμβρη) που τον καλούσαν άμεσα να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη το δημόσιο από τη Novartis. Το εξώδικο αναφερόταν στα 50 και πλέον εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε δωροδοκίες και στα περίπου 3 δισ. ευρώ που έφτασε η ζημιά του δημοσίου, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στη Βουλή (6.2.2018). Στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών –όπως νωρίτερα είχε κάνει και το Υπουργείο Υγείας– προσέφυγε στο ΝΣΚ. Το ΝΣΚ με την απόφασή του προτρέπει τα αρμόδια υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου να προχωρήσουν σε δικαστικές ή εξωδικαστικές ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο από τη Novartis, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και η ίδια η εταιρεία με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ. Επίσης, ζητά να γίνει έρευνα για τυχόν διάπραξη φορολογικών ή άλλων παραβάσεων από την εταιρεία την κρίσιμη περίοδο, αλλά να εξεταστεί και η προοπτική αποκλεισμού της εταιρείας από τη σύναψη συμβάσεων με το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου, τους φορείς ασφάλισης κ.λπ. Επιπλέον, το ΝΣΚ ζητά να γίνει άμεση αποστολή αιτήματος στις ΗΠΑ για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης που αφορούν τη δράση της Novartis Hellas AEBE.

Το θέμα είναι ότι η Novartis έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο δημόσιο και, για να μη μετακυλιστεί αυτή στις πλάτες του ελληνικού λαού, θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα, όπως δήμευση της περιουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, επιβολή προστίμου και δήμευση των προϊόντων εγκλήματος που ομολόγησε η Novartis. Και φυσικά, πέρα από την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου, θα πρέπει να αποκαλυφθεί, ενάντια στην επιχείρηση κουκουλώματος που στήθηκε, ποια πολιτικά πρόσωπα ευθύνονται για αυτή τη ζημιά.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου