Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ανεξέλεγκτη η αύξηση των ανεμογεννητριών


Σε λίγο δεν θα έχει μείνει βουνό στη χώρα μας χωρίς 
ανεμογεννήτρριες... με μηδαμινά οφέλη όσον αφορά 
θέσεις εργασίας και φθηνό ρεύμα
Η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών (ΒΑΠΕ) εγείρει μια σειρά από ερωτήματα. Πόσο οικολογικός είναι ο τρόπος δημιουργίας τους; Τι γίνεται όταν περάσει ο χρόνος λειτουργίας τους και χρειάζεται η απομάκρυνσή τους; Μπορούν πραγματικά να αντικαταστήσουν τις σημερινές μεθόδους παραγωγής ηλεκτρισμού; Μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, για τα κινήματα που χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται ενάντια στην ψευδεπίγραφη «πράσινη» οικονομία, είναι απαντημένα. Ωστόσο, χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που χρηματοδότησε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ σοβαρές και πιθανόν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα από την αλματώδη αύξηση των εγκρίσεων αιολικών έργων στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη αύξηση αδειοδοτήσεων για ανεμογεννήτριες. Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, δεν θα μείνει βουνό για βουνό χωρίς πληγές από την τοποθέτησή τους. Και το πρόβλημα δεν είναι αισθητικό, είναι ουσιαστικό. Ενιηλαδή μ τφτερειαζ είναι αναγκαεθεςώ ήδη έχουμε υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030 αν μπουν σε λειτουργία οι υπάρχοντες σταθμοί, συνεχίζουν να προκηρύσσουν και να εγκρίνουν και άλλες άδειες. Μέχρι το 2030, απ’ ό,τι φανη﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽οποηνόίνεται, θα έχουμε γίνει η «μπαταρία της Ευρώπης», γιατί η ενέργεια που θα χρειαζόμαστε ως χώρα θα έχει ήδη υπερκαλυφθεί και χωρίς τις νέες αδειοδοτήσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επενδύσεις αυτές, τουλάχιστον για την Ελλάδα, όπου έρχονται όλα έτοιμα, κατασκευασμένα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας. Και από ό,τι φαίνεται, παρά τις υποσχέσεις των δημοτικών αρχών, δεν προσφέρουν και φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα η πατρίδα μας από αυτή την «πράσινη» ενέργεια, ούτε σε θέσεις εργασίας, ούτε σε φτηνό ρεύμα, ούτε φυσικά ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί, όπως λένε και οι επιστήμονες, υπάρχει μια αντίφαση: με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών καταστρέφεται η βιοποικιλότητα, που είναι απαραίτητη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την οποία υποτίθεται έρχονται να υπηρετήσουν οι ανεμογεννήτριες.

Αρκετές τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σε αυτές τις αποφάσεις, γιατί όλα γίνονται χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, χωρίς μελέτη, χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε διατεθειμένοι να καταστρέψουμε τα οικοσυστήματά μας και να συναινέσουμε στο παιχνίδι του ανταγωνισμού για το κέρδος των μεγαλοκαπιταλιστών; Είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε μια κυβέρνηση να ορίζει της ζωή μας και το περιβάλλουν στο οποίο ζούμε, με τέτοιο ελεεινό τρόπο, για να γίνει αρωγός στους σπόνσορές της;

 

Ματίνα Χελιδώνη