Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ «ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

 

Δυσανάλογα βαριές οι συνέπειες του «λοκντάουν» για τους πιο φτωχούς εργαζόμενους και τις πιο φτωχές περιοχές

 

Η κυβέρνηση σοχοποίησε τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, μιας
περιοχής με χρόνια προβλήματα υποβάθμισης, με πλήθος μεγάλους
βιομηχανικούς χώρους χωρίς επαρκή μέτρα υγιεινής, με φτωχό κόσμο
που έχει ανάγκη να πάει για μεροκάματο. Και μάλιστα επέβαλαν σκληρό
λοκντάουν παρότι τα τεστ έδειξαν ελάχιστα κρούσματα!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία σαν η κυβέρνηση που, με πρόφαση την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιδιώκει να κλείσει ιστορικούς λογαριασμούς του κομματιού της αστικής τάξης που εκπροσωπεί με τον ελληνικό λαό. Το κομμάτι αυτό της αστικής τάξης, το πιο αδίστακτο και τυχοδιωκτικό, που τώρα έχει σημαία του τον νεοφιλελευθερισμό, όχι μόνο μισεί τον ελληνικό λαό αλλά νοσταλγεί και τις εποχές που έστελναν τους αγωνιστές στα ξερονήσια και τις φυλακές ή τους έστηναν στο τοίχο, μόνο και μόνο επειδή αγωνίζονταν για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή. Όσα χρόνια και να περάσουν, δεν ξεχνούν την αγωνιστικότητα αυτού του λαού και θέλουν να πάρουν την εκδίκησή τους για όσα μετά από αιματηρούς αγώνες αναγκάστηκαν να του παραχωρήσουν.

Δεν μιλάμε απλώς για αστοχίες, παραλείψεις ή καθυστερήσεις στην οργάνωση ενός σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας. Το σχέδιο που αυτή η μισάνθρωπη κυβέρνηση εφάρμοσε όλο αυτό το διάστημα είναι κυρίως η καταστολή και τα αστυνομικού τύπου μέτρα, και μάλιστα στοχευμένα. Στην καραντίνα του Μαρτίου κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν ενοχλήθηκε για τα πάρτι των νεόπλουτων ή για τα ταξίδια τους ακόμα και όταν η επιδημία είχε ξεκινήσει, όπως δεν ενοχλήθηκε και για τα πάρτι τους στο Ντουμπάι σε αυτήν την καραντίνα. Κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν είπε το παραμικρό. Αντίθετα, ο Χρυσοχοΐδης, με φοβερό μένος απείλησε τους κατοίκους των περιοχών της Δυτικής Αττικής ότι «θα σφραγίσει τα σπίτια τους», κατηγορώντας τους ότι δεν τηρούν τα μέτρα και εφαρμόζοντας το πιο σκληρό λοκντάουν. Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών ανήκουν στην εργατική τάξη, στριμώχνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε στις δουλειές τους, δουλεύουν σε δουλειές όπου συνήθως δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αποστάσεις, απολύμανση χώρων, εξαερισμός κτλ. Επίσης, οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν πολλούς μεγάλους εργασιακούς χώρους όπως εργοστάσια, αποθήκες κτλ. Η απέχθεια του Χρυσοχοΐδη για την κοινωνική τάξη που κατά πλειοψηφία κατοικεί στην περιοχή είναι τέτοια, που αγνόησε ακόμα και τα τεστ από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα τεστ που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στις 20/12 έδειξαν: Ελευσίνα 663 τεστ-4 θετικά-ποσοστό 0,60%, Μαγούλα 340 τεστ-4 θετικά-ποσοστό 1,18%, Μάνδρα 327 τεστ-0 θετικά, Ασπρόπυργος 101 τεστ-0 θετικά, Ασπρόπυργος 112 τεστ-4 θετικά-ποσοστό 3,57%. Αν δεν είναι αυτό στοχοποίηση και καταστολή, τι είναι;

Το ίδιο έγινε και με τη Θεσσαλονίκη, που για την αύξηση των κρουσμάτων έφταιγε υποτίθεται η «χαλαρή» στάση των κατοίκων. «Ξεχνούν» να μας πουν, όμως, πως η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μεγάλη φτώχεια, μεγάλο ποσοστό μαύρης αδήλωτης εργασίας, πολύ πυκνοκατοικημένη, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους, με πολύ κακές δημόσιες συγκοινωνίες.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία και το λοκντάουν επηρεάζουν κυρίως τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Αυτούς που αναγκάζονται να μετακινούνται με τα ΜΜΜ, που δεν έχουν χρήματα για νοσηλεία ή εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, που δεν έχουν χρήματα για να κάνουν τεστ –εφόσον αυτά δεν παρέχονται δωρεάν–, που τα παιδιά τους δεν έχουν τα απαιτούμενα μέσα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της τηλεκπαίδευσης. Και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τις οικονομικές συνέπειες ή τις ψυχολογικές επιπτώσεις του λοκντάουν, όπως θλίψη, απογοήτευση κτλ., εξαιτίας του περιορισμού των ανθρώπων σε σπίτια λίγων τετραγωνικών.

Σε μια ταξική και άνιση κοινωνία το θέμα της υγείας είναι ένα θέμα και αυτό βαθιά ταξικό. Αν η μεγαλοαστική τάξη και το καθεστώς της χρησιμοποιούν την πανδημία για τους σκοπούς τους, η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα καταπιεζόμενα στρώματα μπορούν και οφείλουν να αντιδράσουν. Να αποκαλύψουμε τον ταξικό χαρακτήρα της καθεστωτικής πολιτικής, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας και να παλέψουμε ενάντια στους δυνάστες μας.

 

Μαρία Καράβολα