Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

«Η πολιτική οικονομία του παγκόσμιου αντιΤΣΙΓΓΑΝΙΚΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ»

 

Συστήνουμε ανεπιφύλακτα το βιβλίο «Η πολιτική οικονομία του παγκόσμιου αντιτσιγγάνικου απαρτχάιντ» του Δημήτρη Ντούσα. Κυκλοφόρησε στα τέλη του 2020, από τις εκδόσεις ΚΨΜ, και θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Ο Δημήτρης Ντούσας, δάσκαλος στο επάγγελμα, συγγραφέ
ας και μελετητής στα πεδία της φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, γλωσσολογίας, πολιτικής κ.ά., ιδρυτής του Ανοιχτού Φιλοσοφικού Σχολείου, είναι από τους ελάχιστους στη χώρα μας που έχουν ασχοληθεί τόσο συστηματικά με τους τσιγγάνους, τον πολιτισμό τους και τη διαχρονική ρατσιστική αντιμετώπισή τους και καταπίεσή τους. Αυτό είναι το 4ο βιβλίο που γράφει για τους τσιγγάνους.
Σε αυτό το βιβλίο ο Δημήτρης Ντούσας ρίχνει φως στην ιστορική διαδρομή των τσιγγάνων από τη σκοπιά του διαλεκτικού υλισμού. Αντιπαλεύει όλες τις προκατειλημμένες και στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουν διαδοθεί για αυτούς και, ανατρέχοντας στην ιστορία τους από το 1.000 π.Χ. μέχρι και σήμερα, αποδεικνύει ότι το αντιτσιγγάνικο απαρτχάιντ δεν οφείλεται σε κάποιες εγγενείς «ιδιαιτερότητές» τους ή «συνήθειές» τους όσον αφορά τον τρόπο ζωής, αλλά έχει υλικές-ταξικές ρίζες. Εντάσσεται δε στη διαλεκτική παραγωγικών σχέσεων και παραγωγικών δυνάμεων των κοινωνικών συστημάτων και των χωρών όπου έζησαν και ζουν οι τσιγγάνοι. Η τσιγγάνικη κοινωνία δεν υπήρξε κάτι το ενιαίο, συμπαγές και αδιατάρακτο στο πέρασμα των αιώνων. Μακριά από τις γνωστές ρομαντικές απεικονίσεις, γνώρισε και γνωρίζει πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στον χώρο και στον χρόνο. Και σήμερα ειδικά, για μια σειρά λόγους που εξηγούνται στο βιβλίο, οι κοινότητες των Ρομά αντιμετωπίζουν το φάσμα του αφανισμού. Τα συμπεράσματα του Δημήτρη Ντούσα δεν είναι «θεωρητικά»· είναι καρπός πολύχρονης επιτόπιας έρευνας στους τσιγγάνικους καταυλισμούς και άμεσης επαφής με τους τσιγγάνους. Και αυτό κάνει το εν λόγω βιβλίο ακόμα πιο σημαντικό. 

 

Από τη Σύνταξη