Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» Δεν βγαίνουν τα νούμερα

 Η κυβέρνηση απεργάζεται ή έχει ήδη δρομολογήσει την κεφαλαιοποίηση-ιδιωτικοποίηση σχεδόν του συνόλου του ασφαλιστικού συστήματος, που, με βάση και τη διαβόητη έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, θα χάσει κάθε αναδιανεμητικό-κοινωνικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, επιμένει πως όχι μόνο δεν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά θα αυξηθούν κιόλας σε αρκετές περιπτώσεις. Είναι δυνατόν;

Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ενώ υπάρχει δέσμευση έναντι των «δανειστών» για δραστική μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για συντάξεις. Από την άλλη, ο αριθμός των ασφαλισμένων όχι μόνο δεν θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί, λόγω ύφεσης και ανεργίας, αλλά και γενικότερα λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Ακόμα κι αν με κάποιον θαυματουργό τρόπο ανακάμψει ραγδαία η οικονομία από το 2021, όλα τα επιτελεία συμφωνούν ότι μεσοπρόθεσμα η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα υπερβαίνει το 2%. Επίσης, τα εισοδήματα (άρα και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές) θα μειωθούν, ή τουλάχιστον δεν θα αυξηθούν – και λόγω ύφεσης αλλά και λόγω απουσίας συλλογικών συμβάσεων.

Να αποδώσει καλύτερα η κεφαλαιοποίηση-«επένδυση» των χρημάτων των ασφαλισμένων; Πάρα πολύ δύσκολο σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πρέπει να προετοιμαστούν για αποφασιστικούς αγώνες, γιατί πολύ σύντομα θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της.

 

Π.Δ.