Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος των εμβολίων

 

Στο στόχαστρο έχει μπει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν,
καθώς η Ε.Ε. βγαίνει εμφανώς χαμέη στον ιμπεριαλιστικό
ανταγωνισμό για τα εμβόλια
Ένα νέο πεδίο σύγκρουσης έχει προστεθεί εδώ και καιρό στις ενδο-ιμπεριαλιστικές διαμάχες ΕΕ-ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας. Είναι η μάχη των εμβολίων.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο 7 εμβόλια. Η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου έχουν κατά πλειονότητα επιλέξει αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer-BioNTech (αμερικανο-γερμανικό) και τη Moderna (αμερικανικό), ενώ το βρετανικό εμβόλιο των AstraZeneca-Oxford, που θα εμφανιστεί σύντομα στην Ε.Ε., ήδη χορηγείται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, αλλά επίσης στη Μιανμάρ, το Μαρόκο και τη Σρι Λάνκα.

Η Ινδία στηρίζεται επίσης σε ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε εγχωρίως, αυτό της Bharat Biotech. Το εμβόλιο Sputnik V του ρωσικού κέντρου Γκαμαλέγια χορηγείται στη Ρωσία, όπως επίσης στην Αργεντινή, τη Λευκορωσία, τη Σερβία ή ακόμα και την Αλγερία. Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά εμβόλια, εκτός της Κίνας, αυτό της Sinopharm χορηγείται κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο και τη Σερβία, ενώ αυτό της Sinovac στην Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Τουρκία. Είναι εμφανής η προσπάθεια διείσδυσης της Κίνας στη Μέση Ανατολή, η οποία αντιπροσωπεύει το ήμισυ των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου, αλλά και σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Στη δε Ε.Ε. η κατάσταση είναι χαοτική. Ακόμα και οι Γερμανοί τα έχουν βάλει με τη «δική τους» Φον ντερ Λάιεν αλλά και την Κυριακίδου (την Κύπρια επίτροπο Υγείας), που τις κατηγορούν για έλλειψη συντονισμού. Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είπε επί λέξει: «Δεν θα ανεχθούμε αυτά τα σκατά»! Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ένωση κρατών με τέτοια πανεπιστήμια, φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα δεν μπόρεσε να φτιάξει ένα δικό της εμβόλιο, παρά προβαίνει σε διμερείς συμφωνίες (βλέπε Γερμανία). Μάλιστα, ενώ απαγόρευσαν στην αρχή το ρωσικό εμβόλιο, τώρα μπαίνουν στη σειρά για να το πάρουν. Επίσης, ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε χώρας (και τις μίζες που πέφτουν), προωθούν δυσφημιστικά δημοσιεύματα για το ένα ή το άλλο εμβόλιο. Για αυτή την «αλληλεγγύη» μιλάνε; Για άλλη μια φορά η γραφειοκρατία των Βρυξελλών αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ικανή μόνο για την επιβολή μνημονίων. Είναι αυταπάτη ότι η «διεθνής συνεργασία» στον καπιταλισμό λειτουργεί και «δίνει λύσεις» στα μεγάλα, παγκόσμια προβλήματα. Στην πραγματικότητα, καθείς κοιτάει την πάρτη του.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου