Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια!

 

Ούτε η Χούντα δεν σκέφθηκε να εγκαταστήσει μόνιμη
 ασστυνομία μέσα στα πανεπιστημία! Οι νεοφιλελευθέροι
το κάνουν γιατί θέλουν να βάλουν τη νεολαία και
τη διανόηση στον 
«γύψο».
Το Υπουργείο Παιδείας, με την κατάθεση σε διαβούλευση του άκρως αντιδημοκρατικού και αντιδραστικού νομοσχεδίου του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προχωρά άμεσα στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς και στη δημιουργία πειθαρχικών συμβουλίων για τους φοιτητές, παρά τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Σύμφωνα με το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο: Δημιουργείται ένα νέο σώμα αστυνομικών (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος), το οποίο θα εδρεύει μέσα στις σχολές και θα αναφέρεται κατευθείαν στην ΕΛΑΣ. Οι αστυνομικοί αυτοί (προβλέπονται 1.000 προσλήψεις) θα φορούν ειδική στολή, θα έχουν γκλοπς, χειροπέδες, σπρέι πιπεριού και πλήρη αστυνομικά καθήκοντα (προανακρίσεις, συλλήψεις κ.λπ.)! Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, καθώς τέτοιο αστυνομικό σώμα δεν υπάρχει σε κανένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού (υπάρχουν μόνο εταιρείες φύλαξης). Επίσης, προβλέπεται έλεγχος εισόδου-εξόδου και εγκατάσταση καμερών σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των πανεπιστημίων. Την ίδια στιγμή, προωθείται η ίδρυση πειθαρχικών συμβουλίων για τους φοιτητές, με ποινές από επίπληξη μέχρι την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις, την αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας έως και την οριστική διαγραφή!

Τα μέτρα αυτά είναι ανατριχιαστικά και θυμίζουν τις πιο μαύρες σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας θέλουν να καταργήσουν οποιαδήποτε έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας και φοιτητικού συνδικαλισμού. Πάνε να επαναφέρουν το συνδικαλιστικό της ασφάλειας, να επιβάλουν «ιδιώνυμο» μέσα στις σχολές, να χτυπήσουν τις φοιτητικές συλλογικές διαδικασίες, να ποινικοποιήσουν τις συλλογικές αντιδράσεις, καταλήψεις κ.λπ. Προσβλέπουν σε ένα πανεπιστήμιο όπου θα επικρατεί «νόμος και τάξη», δηλαδή,  τρομοκράτηση-πειθάρχηση οποιουδήποτε τολμά να αντιστέκεται στην πολιτική τους.

Τα αυταρχικά αυτά μέτρα της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική της για ενίσχυση της καταστολής και της τρομοκρατίας (κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, νόμος για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων, απαγόρευση συγκεντρώσεων με πρόσχημα την επιδημία κ.λπ.) σηματοδοτούν μια ακροδεξιά στροφή, με κύριο στόχο τον ριζοσπαστισμό της νεολαίας και της διανόησης, το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα, και γενικότερα τις δημοκρατικές ελευθερίες όλου του λαού μας.

Απέναντι σ’ αυτή την αδίστακτη κυβέρνηση, η απάντηση της φοιτητικής νεολαίας και του προσωπικού των πανεπιστημίων θα πρέπει να είναι μαζική, μαχητική, δυναμική. Οι πρώτες κινητοποιήσεις ήδη ξεκίνησαν και απαιτούν τη συμμετοχή όλων μας. Ο φόβος πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο. Εμπρός!

 

Μ. Σάκος