Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Επιδημία και οικονομικές προοπτικές

Η εξάρτηση από τον τουρισμό και τα τυφλά λοκντάουν
απειλούν με μαζικά (και μόνιμα αυτή τη φορά) λουκέτα

 Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία, καθώς το ακόμα πιο σκληρό λοκντάουν θα δώσει τη χαριστική βολή σε πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, και θα δοκιμάσει σκληρά τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.
Ο αστικός Τύπος μιλάει για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2021, που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο. Τον Ιανουάριο καταγράφηκε σημαντική υστέρηση στα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και άνοδος πέραν των εκτιμήσεων στις δαπάνες –καθώς προστέθηκαν νέα μέτρα στήριξης–, κι αυτό χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις από το νέο σκληρό λοκντάουν.

Το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, κοστίζει 2 δις ευρώ τον μήνα, έναντι 500-600 εκατ. ευρώ που κοστίζουν τα σχετικά «ελαφριά» περιοριστικά μέτρα. Επίσης, αρνητικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τον στόχο να εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέχρι και το καλοκαίρι. Θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία να χαθεί η καλοκαιρινή σεζόν και φέτος, αφού τα τουριστικά πακέτα κλείνονται τον χειμώνα και μέχρι την άνοιξη. Και φυσικά, αυτό αποκλείει την ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων στο 60% των εσόδων του 2019, όπως τα είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

Το δημόσιο χρέος της χώρας έχει ήδη ξεφύγει, σπάζοντας το φράγμα των 370 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 228%, επίδοση που αποτελεί νέο ρεκόρ, ενώ δεν αποκλείεται και περαιτέρω αύξησή του, καθώς η πανδημία μαίνεται και οι ανάγκες για ενισχύσεις μεγεθύνονται. Μάλιστα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και κεφάλαια από το μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο από τα 38 δις ευρώ έχει μειωθεί σε κάτω από 30 δις ευρώ, ενώ το 2021 θα αντληθούν άλλα 9,2 δισ. ευρώ από αυτό.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εναπόθεσης της εθνικής οικονομίας στη δήθεν βαριά βιομηχανία του τουρισμού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση περιμένει τις επενδύσεις με το… κιάλι. Τα λοκντάουν-φυσαρμόνικα εξελίσσονται καταστροφικά για την οικονομία, ενώ η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική που δεν περιλαμβάνει ενίσχυση της δημόσιας υγείας και των μέσων μαζικής μεταφοράς, επέκταση και δωρεάν διάθεση των τεστ, αλλά ούτε και υποστήριξη της έρευνας των Ελλήνων επιστημόνων για λύσεις κατά του ιού.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου