Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Γαλλία: Τρεις 24ωρες απεργίες έχουν πραγματοποιήσει από τις 9 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι της δημόσιας ηλεκτρικής εταιρείας, της EDF, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Ετοιμάζονται και για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε απεργία διαρκείας βρίσκονται οι εργάτες σε δύο εργοστάσια της General Electric στη Λυών, ενάντια στα σχέδια της πολυεθνικής εταιρείας να απολύσει 600 εργάτες στη Γαλλία. Σημαντικές ήταν επίσης οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα καταστήματα IKEA ενάντια στην κατάργηση καθιερωμένου μπόνους για την περίοδο των γιορτών. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για την «καθολική ασφάλεια», που ουσιαστικά νομιμοποιεί κάθε είδους αστυνομική αυθαιρεσία, εισάγοντας εξοντωτικές ποινές για όσους πολίτες τολμήσουν να την καταγράψουν και να τη δημοσιοποιήσουν. Με αφορμή αυτές τις κινητοποιήσεις, ξαναβγήκαν επίσης στον δρόμο τα «Κίτρινα Γιλέκα», και πάλι με τη μορφή σαββατιάτικων διαδηλώσεων, οι οποίες θυμίζουμε ότι ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2018!

 

Αγγλία: Σε πενθήμερη απεργία κατέβηκαν από τις 3 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι της εταιρείας φυσικού αερίου British Gas, αντιδρώντας σε ένα σχέδιο της διοίκησης να μειώσει τους μισθούς τους και τα δικαιώματά τους με την τακτική της απόλυσης και επαναπρόσληψης. Το ίδιο σχέδιο προωθεί και η εργοδοσία του αεροδρομίου Χίθροου, αλλά οι εργαζόμενοι απάντησαν με αλλεπάλληλες 24ωρες απεργίες, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια από τις μεγαλύτερες φοιτητικές απεργίες στην ιστορία της χώρας, με αίτημα τη δραστική μείωση των ενοικίων στις φοιτητικές εστίες. Μάλιστα, αυτός ο αγώνας, που έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 30 πανεπιστήμια, έχει σημειώσει ήδη κάποιες επιτυχίες, όπως στις εστίες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Οι φοιτητές απαιτούν επίσης μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στις εστίες και τους χώρους των πανεπιστημίων, καθώς και μείωση των διδάκτρων. Τέλος, σποραδικές κινητοποιήσεις και διαθέσεις για αποφασιστικότερους αγώνες εκδηλώνονται στο εκπαιδευτικό και υγειονομικό προσωπικό, στις μεταφορές και σε διάφορες βιομηχανίες (π.χ. Rolls Royce).

 

Ιταλία: 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Οι απεργοί κατήγγειλαν τα πλημμελή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και επίσης την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της υγείας και των βασικών δημόσιων υπηρεσιών. 350.000 εργαζόμενοι του δημοσίου είναι με προσωρινές συμβάσεις εργασίας και ιδιαίτερα κακοπληρωμένοι, ακόμα και στον νευραλγικό χώρο της υγείας.

 

Από τη Σύνταξη