Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Αρχειομαρξιστικές Μνήμες

 

Στον κόσμο του ίντερνετ έχει εμφανιστεί, εδώ και λίγο καιρό, μια ομάδα που ασχολείται με θέματα που αφορούν τον αρχειομαρξισμό. Η ομάδα αυτή βρίσκεται εντός του facebook. Ονομάζεται «ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ». Περιλαμβάνει ιστορικές αφιερώσεις, σύγχρονες αναφορές στους αρχειομαρξιστές, σπάνια φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα, με λίγα λόγια ό,τι σχετικό μπορεί να φανταστεί κανείς.

Προφανώς δεν περιλαμβάνει το αναμάσημα του υβρεολογίου και των χυδαιολογιών που ακούγονταν εκείνη την εποχή από τη δεξιά, τον βενιζελισμό και ιδίως από τον σταλινισμό. Και δεν τα αναπαράγει γιατί εύκολα κανείς μπορεί αυτά να τα βρει.

Διά μέσου απίστευτων πηγών, π.χ. το μουσείο του Ελευθέριου Βενιζέλου, αποκαλύπτεται σήμερα π.χ. ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού παρακολουθούσε τη δράση των αρχειομαρξιστών. Έτσι καταρρέουν οι αστειότητες ότι αποτελούσαν μια ομαδούλα...

Στο λίγο χρονικό διάστημα της ύπαρξης της ομάδας αυτής, περίπου 1.000 μέλη έχουν εγγραφεί. Σαφώς πολλοί από περιέργεια, άλλοι από ειλικρινές ενδιαφέρον, και τέλος μια δράκα ανθρώπων έχουν αναλάβει τη διαχείριση της ομάδας αυτής, καθώς και να ενημερώνουν με θέματα.

Η ιστορία της δημιουργίας της ομάδας αυτής ξεκίνησε από δύο γεγονότα. Ο κύριος λόγος ύπαρξης αυτής της ομάδας αφορά τη ζωή και την παρουσία του Γιάννη Βερούχη. Στις πολλές ώρες που μας μίλαγε, αποτυπώναμε πτυχές άγνωστες για μας. Και ήταν απίστευτες οι ζώσες ιστορίες που ακούγαμε. Πιστεύω ότι όσοι τον γνωρίσαμε, ακούγαμε με πολύ ενδιαφέρον για τους αγώνες των αρχειομαρξιστών.

Ο δευτερεύων λόγος ήταν ένας συγγενής αγριοσταλινικός, που φρόντιζε να λέει ό,τι πιο άσχημο ήξερε.

Κυρίως λοιπόν η ύπαρξη της ομάδας αυτής οφείλεται στον Γιάννη Βερούχη. Ήταν ένα όνειρό του να γράψει ένα βιβλίο για αυτά. Κυρίως για τους σπουδαίους γονείς του και όχι μόνο...

Στην πορεία αυτής της ομάδας, ιδιαίτερη εντύπωση μας έχει κάνει πως όλες οι τάσεις του τροτσκισμού φέρονται απόλυτα πολιτισμένα. Ζούμε αρμονικά, χωρίς οξύνσεις, και παρακολουθούμε την ιστορική σκαπάνη να εκτυλίσσεται.

Πολλά έχουν στον νου τους οι διαχειριστές και τα μέλη. Ας όψεται ο Covid-19… Θα γίνουν όμως πράγματα, που θα εκπλήξουν, ελπίζουμε, θετικά.

 

Αριστείδης Λάμπρου