Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Ισπανία: Χιλιάδες υγειονομικοί διαδήλωσαν στις 15 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη ζητώντας ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας και καταγγέλλοντας μεγάλες ελλείψεις. Την ίδια μέρα διαδήλωσαν οι εκπαιδευτικοί στο Μπιλμπάο, ζητώντας μέτρα προστασίας και ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα, αναβρασμός επικρατεί στις λαϊκές συνοικίες της Μαδρίτης οι οποίες ξαναμπήκαν σε «καραντίνα», ενώ δεν έγινε το ίδιο για τα πλούσια προάστια. Οι περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι των πιο φτωχών συνοικιών της πρωτεύουσας της Ισπανίας μιλούν για «ταξικές διακρίσεις» και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το ότι δεν πάρθηκαν επαρκή μέτρα προστασίας στα δημόσια μέσα μεταφοράς και τους μαζικούς εργασιακούς χώρους.

 

Γαλλία: Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα, με αιτήματα επαρκή μέτρα προστασίας από την επιδημία στους μαζικούς εργασιακούς χώρους, αποφασιστική στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται και ενίσχυση των νοσοκομείων ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Μεταξύ άλλων, κινητοποιήθηκαν δυναμικά οι σιδηροδρομικοί και οι εργάτες της χημικής βιομηχανίας.

 

Πορτογαλία: Στις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες εργατικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με αιτήματα 35ωρο, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ (από 740 σήμερα), προστασία των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση αντεργατικών διατάξεων και αυξήσεις στις συντάξεις.

 

Νορβηγία: Σε απεργία διαρκείας από τις 21 Σεπτεμβρίου κατέβηκαν οι 3.800 οδηγοί λεωφορείων του Όσλο, στους οποίους προστέθηκαν από τις 26 Σεπτεμβρίου και 4.500 ακόμα οδηγοί από την υπόλοιπη χώρα. Η απεργία έληξε την 1η Οκτωβρίου, μετά από μια μικρή αύξηση του μισθολογικού πακέτου που είχε αρχικά προτείνει η διοίκηση των αντίστοιχων συγκοινωνιακών φορέων.

 

Ισραήλ: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Σεπτεμβρίου απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, τον οποίο καθιστούν υπεύθυνο για την αποτυχημένη διαχείριση της επιδημίας και τις συνέπειες αυτής στα λαϊκά νοικοκυριά.

 

Κολομβία: Άλλη μια γενική απεργία, με μαζική συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου από τους εργαζόμενους της χώρας, με αιτήματα ενάντια στην πολιτική λιτότητας, ενάντια στην κρατική αδιαφορία όσον αφορά την προστασία από την επιδημία και ενάντια στις μαζικές δολοφονίες συνδικαλιστών και πρώην ανταρτών από τις παρακρατικές συμμορίες.

 

Από τη σύνταξη