Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Γαλλία: Σε μαζική απεργία και διαδήλωση κατέβηκαν στις 8 Ιουλίου οι εργάτες στο κεντρικό εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη, αντιδρώντας στις μαζικές απολύσεις που ετοιμάζει ο ευρωπαϊκός κολοσσός της αεροναυπηγικής. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 15.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων 5.000 στη Γαλλία (3.300 στην Τουλούζη). Οι περίπου 7.000 εργάτες του εργοστασίου απαίτησαν να πληρώσουν για την κρίση οι μέτοχοι, που πλούτιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για τον ίδιο λόγο διαδήλωσαν στις 23 Ιουλίου οι Ισπανοί εργαζόμενοι της Airbus, στο εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη Χετάφε, έξω από τη Μαδρίτη. Στις 15 Ιουλίου διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία οι εργαζόμενοι στην υγεία, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

 Ισπανία: Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου οι 4.600 ειδικευόμενοι γιατροί των νοσοκομείων της Μαδρίτης, απαιτώντας συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

 ΗΠΑ: Παράλληλα με τις εξεγέρσεις κατά των ρατσιστικών κρατικών δολοφονιών, εξελίσσονται και σημαντικές εργατικές κινητοποιήσεις, πυροδοτούμενες ουσιαστικά από την τεράστια ανεργία που προκάλεσε η διαχείριση της πανδημίας από το κράτος και το «κλείσιμο» της οικονομίας (λοκντάουν). Στις 20 Ιουλίου, δεκάδες συνδικάτα, κυρίως από τον κακοπληρωμένο τομέα των υπηρεσιών, διοργάνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε 200 πόλεις. Μεταξύ άλλων, κινητοποιήθηκαν εργαζόμενοι στα φαστ φουντ, το εμπόριο, τα γηροκομεία, διανομείς, αλλά και εργαζόμενοι στα εργοστάσια κρέατος, τις μεταφορές, καθώς και εκπαιδευτικοί. Όχι τυχαία, πρόκειται για τα επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό. Οι απεργοί, πέρα από τα αιτήματα υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων, απαίτησαν έκτακτες άδειες με πλήρεις αποδοχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας, καθώς και πλήρη ιατροφαρμακετική κάλυψη με έξοδα του εργοδότη και καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

 Ισραήλ: Στις 21-22 Ιουλίου απήργησαν και διαδήλωσαν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες της χώρας, απαιτώντας την κάλυψη των νοσοκομείων σε κονδύλια, προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επιδημία.

 Βραζιλία: Απεργία αόριστης διάρκειας ξεκίνησαν στις 21 Ιουλίου οι εργάτες του εργοστασίου της Renault στην Κουρίτιμπα. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει, σε πρώτη φάση, 800 από τους 7.200 εργάτες, επικαλούμενη, όπως ήταν αναμενόμενο, την επιδημία.

 

Από τη σύνταξη