Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Τραπεζικοί κολοσσοί ξεπλένουν μαζικά βρώμικο χρήμα

 

Η Deutsche Bank πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο ξέπλυμα
χρήματος, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα

Μια διαρροή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων των ΗΠΑ, μέσω της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, αποκαλύπτει ότι τράπεζες-κολοσσοί του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και μεταφέρουν τεράστια ποσά σε εγκληματικές οργανώσεις! Τα απόρρητα αρχεία δείχνουν ότι πέντε διεθνείς τράπεζες, η JPMorgan, η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon συνέχισαν να αποκομίζουν κέρδη από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ακόμη και αφότου οι αμερικανικές αρχές τους επέβαλαν πρόστιμα για προηγούμενες ροές βρώμικου χρήματος!

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, οι αμερικανικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την επιβολή της νομοθεσίας για το μαύρο χρήμα σπάνια διώκουν τις μεγάλες τράπεζες που παραβιάζουν τον νόμο. Οι ενέργειες των αρχών φαίνεται να αφορούν πολύ μικρό μέρος της πλημμύρας κεφαλαίων που ξεπλένεται μέσω του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες συνέχισαν να διακινούν παράνομο χρήμα ακόμη και αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τις είχαν προειδοποιήσει ότι θα αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις εάν δεν σταματούσαν να διαπραγματεύονται με παράγοντες του οργανωμένου εγκλήματος, απατεώνες ή διεφθαρμένα καθεστώτα.

Συνολικά, τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν συναλλαγές ύψους άνω των 2 τρις δολαρίων μεταξύ 1999 και 2017, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τη Deutsche Bank, με 1,3 τρις (η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα απασχολεί όλο και πιο συχνά τη δημοσιότητα με τα σκάνδαλά της), ενώ ακολουθεί η JPMorgan με 514 δις δολάρια. Αν και πρόκειται για τεράστιο ποσό, οι ύποπτες συναλλαγές ύψους 2 τρις δολαρίων είναι απλώς μια σταγόνα σε μια πλημμύρα βρώμικου χρήματος που κυκλοφορούν οι τράπεζες ανά τον κόσμο!

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υποτίθεται έχουν παρθεί μέτρα για τον έλεγχο των τραπεζών μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που προηγήθηκε, όπου οι τράπεζες παγκοσμίως και πήραν μεγάλες κρατικές ενισχύσεις από τα λεφτά των φορολογουμένων για να επιζήσουν και συνεχίζουν να πιέζουν τους δανειολήπτες που καταστράφηκαν λόγω κρίσης. Αυτός όμως είναι ο καπιταλισμός! Οι φτωχοί πληρώνουν φόρους και οι πλούσιοι τη σκαπουλάρουν, ξεπλένοντας τα χρήματά τους σε τράπεζες και φορολογικούς παραδείσους. Αυτή η αθλιότητα θα συνεχίζεται μέχρι να ανατραπεί αυτό το σάπιο σύστημα, που δεν διορθώνεται με κανένα μέτρο δήθεν ελέγχου! 

 

Γιάννης Τριαναταφύλλου