Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Η ανοιχτή πληγή της εισφοροδιαφυγής

 

Τα στοιχεία για την εισφοροδιαφυγή καταδεικνύουν τα αίτια της ανοιχτής αυτής πληγής του ασφαλιστικού συστήματος. Το ύψος της εισφοροδιαφυγής φτάνει τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή και το γνωστό «μαξιλάρι» της οικονομίας. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του προέρχεται απ’ τη μεγάλη εργοδοσία. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι 2.013 οφειλέτες σε σύνολο 1,67 εκατομμυρίων έχουν το 23,5% των χρεών.

Ακόμα υπάρχουν πολλοί τρόποι εισφοροδιαφυγής (εικονικές επιχειρήσεις, μεταφορά εταιρείας σε τρίτα πρόσωπα κ.λπ.) που μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο από καπιταλιστές. Από εκεί και πέρα, το 80% των οφειλετών έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ, είναι δηλαδή κύρια αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κ.λπ., και φυσικά δεν μπορεί να υπολογιστεί η εισφοροδιαφυγή απ’ την ανασφάλιστη εργασία.

Η πληγή της εισφοροδιαφυγής μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Με επιτροπές των συνδικάτων, πλαισιωμένες από έμπιστους λογιστές, που θα ελέγχουν τους χώρους εργασίας και τα βιβλία των επιχειρήσεων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνική ασφάλιση έρμαιο στις διαθέσεις και τους μηχανισμούς του κεφαλαίου.

 

Σ.Κ.