Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Επενδύσεις μόνο παρασιτικές ή με δημόσιο χρήμα

 

Περισσότερος είναι ο ντόρος που γίνεται με τους επενδυτές
που δεξιώνεται ο πρωθυπουργός παρά το όφελος που
προκύπτει για τον ελληνικό λαό
Πολυδιαφημίστηκε από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ η σχεδιαζόμενη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, ενώ ανακοινώθηκαν παράλληλα και «14+3 μεγάλες επενδύσεις», προκειμένου η κυβέρνηση να πείσει ότι προωθεί την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία βυθίζεται στην ύφεση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες θα επιδοτηθούν με κρατικό χρήμα (όπως άλλωστε είναι ο κανόνας τις τελευταίες δεκαετίες), ενώ εκεί ουσιαστικά θα κατευθυνθούν τα χρήματα που θα πάρει η χώρα από το «ταμείο ανάκαμψης» της Ε.Ε.

Πρωτ’ απ’ όλα, οι «14+3 επενδύσεις» που ανακοινώθηκε ότι «θα τρέξουν άμεσα» αφορούν κατά βάση τον τουρισμό, τη δημιουργία εμπορικών κέντρων και τα… φωτοβολταϊκά. Δηλαδή, δεν πρόκειται για επενδύσεις πάνω στην παραγωγική ανασυγκρότηση που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, αλλά για παρασιτικές κυρίως δραστηριότητες. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η κυβερνητική πολιτική επιμένει στο οικονομικό μοντέλο που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία του 2010, με τις τραγικές της συνέπειες για τον λαό μας. Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μεγάλο μέρος των επενδύσεων αφορούν τις ΑΠΕ. Ένα σεβαστό μέρος των χρημάτων που θα έρθουν (δανεικά) από την E.E. θα γυρίσουν πίσω σε αυτή (και ειδικά στη Γερμανία, από την οποία προμηθευόμαστε εξοπλισμό για τις ΑΠΕ), αλλά ο λογαριασμός… θα μείνει στον ελληνικό λαό.

Όσον αφορά τώρα τη «μεγάλη επένδυση» της Microsoft, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάστηκαν. Κατ’ αρχάς δεν αναφέρθηκε κανένα ποσό επένδυσης από την εταιρεία. Τα περί επένδυσης 1 δις αφορούν εκτιμήσεις για την αξία που θα δημιουργήσει η συγκεκριμένη επένδυση. Η επένδυση της Microsoft θα περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων στην Αττική, με κύριο «στόχο» το λογισμικό του δημόσιου τομέα, δηλαδή εξασφαλισμένα κέρδη… από το κράτος. Η απόφασή της να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα έχει άμεση σχέση με το ζεστό χρήμα που θα πέσει από την Κομισιόν για την «ψηφιοποίηση», καθώς και με το να διασφαλίσει μονοπωλιακή θέση στην κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς (5G) έναντι των ανταγωνιστών της και δη των Κινέζων.

Αυτές λοιπόν είναι οι επενδύσεις για τις οποίες επαίρονται οι κυβερνητικοί νεοφιλελέδες, ενώ η χώρα πονάει για πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις.

 

Μ. Σάκος