Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Η ασφάλιση ζωτικό δικαίωμα όλων των γενεών

 

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη νέα γενιά και τον λαό για τα μαύρα σχέδιά της να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Ο κ. Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Μητσοτάκη, πρόσφατα προανήγγειλε ουσιαστικά νέες περικοπές στις συντάξεις, επιχειρώντας μάλιστα να στρέψει τους νέους κατά των συνταξιούχων. Η δήλωσή του «Σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους» αναδεικνύει τον κοινωνικό κανιβαλισμό της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίον η ΝΔ μεθοδεύει επικοινωνιακά την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτοί που, μέσα από διάφορα κυβερνητικά σχήματα, τη δεκαετία που πέρασε τσάκισαν και ισοπέδωσαν τη ζωή των συνταξιούχων με τις θανατηφόρες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τη 13η-14η σύνταξη, τις κοινωνικές παροχές για διάφορες θεραπείες, την υγεία και τα φάρμακα, σχεδιάζουν σήμερα νέες μειώσεις στις συντάξεις. Οι ίδιοι που άρπαξαν με τη βία όλα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, δεκάδες δισεκατομμύρια, για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες –όλα αυτά δουλεμένα και πληρωμένα από εκατομμύρια εργαζομένους, επαγγελματίες, αγρότες, για να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη και περίθαλψη–, οι ίδιοι έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως οι «σωτήρες» των νέων, που θα τους σώσουν από τους γονείς και τους παππούδες τους οι οποίοι τους «τρώνε το μέλλον»!

Όσο προσφιλής κι αν είναι για αυτούς ο «κοινωνικός αυτοματισμός», δεν πρόκειται να καταφέρουν να τον χρησιμοποιήσουν για να κρύψουν ό,τι καταστρεπτικό έχουν κάνει στο ασφαλιστικό αλλά και ειδικά εις βάρος της νέας γενιάς. Γιατί αυτοί με τις  πολιτικές τους έχουν καταδικάσει τη νέα γενιά στη φτώχεια, την ανεργία, τη μερική απασχόληση, δίχως συλλογικές συμβάσεις, τη μετανάστευση. Χωρίς σχολεία, υγεία, φάρμακα, και σε λίγο χωρίς κατοικία.

Τώρα, με την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης και των «τριών πυλώνων» στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, οι συντάξεις θα είναι προνοιακά βοηθήματα. Γιατί αυτό απαιτούν τα αφεντικά στα οποία παραδώσανε τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης. Απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη, οι συντάξεις και ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης τους είναι βάρος. 

Μόνο οι δημόσιες επενδύσεις, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η στήριξη του δημογραφικού, η στήριξη των εισοδημάτων μπορούν να σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα. Όλοι μαζί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, πρέπει να δώσουμε τη μάχη με τα παιδιά και τα εγγόνια μας να μην περάσουν τα αντεργατικά, αντιασφαλιστικά μέτρα.

 

Ματίνα Χελιδώνη