Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

 1 Ιουνίου: Κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων που δοκιμάζονται ακόμη απ’ τις ελλείψεις και την επιδημία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Θριάσιο Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), «Παπαγεωργίου» (Θεσσαλονίκη), Λειβαδιάς και Χαλκίδας. Στις 04/06 έγινε παρόμοια κινητοποίηση στην κλινική της «Παμμακάριστου» στην Αθήνα.

 

2 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό χώρο στην περιοχή της Λάρισας πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της θεσσαλικής πόλης, απαιτώντας τη στήριξή τους, καθώς δοκιμάζονται ιδιαίτερα από τις συνεχιζόμενες υγειονομικές απαγορεύσεις. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 23 του μήνα.

 

3 Ιουνίου: Οι ναύτες των εμπορικών πλοίων έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην απεργία που απειλείται με το «εργασιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Την ίδια ημέρα εγιναν στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στην Αθήνα από πολλά σωματεία εργαζομένων.

 

10 Ιουνίου: Με 24ωρη πανελλαδική απεργία απάντησαν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί το οκτάωρο, χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμα στην απεργία και επιχειρεί να δέσει χειροπόδαρα τα σωματεία στη μέγγενη της εργοδοσίας και του κράτους της. Έγιναν μεγάλες πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας. Στις 16 του μήνα έγινε δεύτερη 24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ και πολλά Εργατικά Κέντρα της χώρας, με πολλά απογευματινά συλλαλητήρια.

 

18 Ιουνίου: Μετά από τριήμερη απεργία, εργάτες γης στον Μαραθώνα Αττικής πέτυχαν αύξηση 20% στο μεροκάματο στις φυτείες της «Marigold Plants AE».

 

22 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των δήμων έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα, ζητώντας την ανανέωση της σύμβασής τους, όπως και επίδομα ανεργίας για όλους σε περίπτωση απόλυσης. Στις 29 Ιουνίου έκαναν νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών με τρίωρη στάση εργασίας.

 

23 Ιουνίου: 5ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στο συνεχιζόμενο πρόβλημα των ελλείψεων εν μέσω επιδημίας. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» συνέχισαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

 

23-24 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα «JUMBO» στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη συμμετοχή και εργαζόμενων από άλλα σωματεία, έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω απ’ την πύλη της επιχείρησης για την απόλυση έξι συναδέλφων τους μέσα στον Ιούνιο.

 

25 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι από πολλούς δήμους της Αττικής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Αθήνας για συμπαράσταση σε τέσσερις συναδέλφους τους συνδικαλιστές που δικάζονταν μετά από μήνυση του δήμου Αλίμου. Το σωματείο οδηγών-εργατοτεχνιτών-μηχανικών του δήμου Πειραιά πραγματοποίησε τετράωρη στάση εργασίας.

 

30 Ιουνίου: Οι εργαζόμενες με σύμβαση καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων Αθήνας-Πειραιά έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας τη μονιμοποίησή τους, μετά από χρόνια ελαστικής εργασίας.

 

Σ. Κρόκος