Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Για ένα ρόλο κομπάρσου με 35 ευρώ το 12ωρο

 Ο Μπαντέρας, οι Βούλγαροι παραγωγοί και η Μηχανιώνα-Μαϊάμι

 

Η βασική σχέση της ταινίας με την Ελλάδα είναι ότι εν μέρει
θα χρηματοδοτηθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο 

Τεράστιος ενθουσιασμός στους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς της Βόρειας Ελλάδας. Ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Ζέρβας έχουν συγκινηθεί που η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε για τα γυρίσματα χολιγουντιανής ταινίας με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας. Άλλο ένα επίτευγμα του επιτελικού κράτους, πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

Ευτυχώς οι συνδικαλιστικές ενώσεις στο χώρο του Θεάματος-Ακροάματος έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους: Η ταινία γυρίζεται από τον επιχειρηματικό όμιλο Nu Image, ο οποίος εδρεύει στη Βουλγαρία. Ήρθαν να γυρίσουν την ταινία στην Ελλάδα λόγω του περίφημου «cash rebate», της επιστροφής φόρου που έχει θεσπίσει το ελληνικό δημόσιο για να προσελκύσει ξένες παραγωγές ταινιών. 

Εντάξει, θα αντιτείνει κάποιος, αλλά θα απασχολήσουν Έλληνες. Δεν προσέλαβαν ούτε  έναν επαγγελματία του χώρου. Όλο το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό ήρθε από τη γειτονική Βουλγαρία και τις γύρω βαλκανικές χώρες. Στην Ελλάδα αναζήτησαν μόνο κομπάρσους, οι οποίοι για 12ωρη ημερήσια απασχόληση θα αμείβονται με 35 ευρώ μεροκάματο. 

Ναι, αλλά θα αφήσουν χρήματα στη χώρα μας, θα επέμενε κάποιος καλόπιστα. Για δυο μήνες διαμονή και διατροφή, πόσα χρήματα θα ξοδέψουν οι εργαζόμενοι με μισθούς… Βουλγαρίας; Εντάξει, ο Αντόνιο μπορεί να άφησε κάποιο μεγάλο φιλοδώρημα στα μπαρ της Θεσσαλονίκης… 

Μα θα προβληθεί η χώρα! Εδώ γελάνε… Τίποτα δεν θα θυμίζει Ελλάδα, αφού το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η Νέα Μηχανιώνα και όλες οι περιοχές που έχουν επιλεγεί ως σκηνικά της ταινίας μετατρέπονται από τους τεχνικούς των βουλγάρικων στούντιο σε… Μαϊάμι. Κουβάλησαν γλάστρες με φοίνικες, αμερικάνικα αυτοκίνητα και ύψωσαν παντού την αστερόεσσα, ώστε η ταινία «The Enforcer» να θυμίζει τα γνωστά χολιγουντιανά ενσταντανέ.

«Μπίζνες στα Βαλκάνια» ονόμασε η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου αυτό το επιχειρηματικό ντιλ, που έγινε δυνατό αφού ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης τροποποίησε τον νόμο που έφτιαξε η προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να πληρώνει «επιστροφές φόρου» ακόμα και σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή, οι οποίες δεν πληρώνουν ούτε ευρώ φόρο!

Πόση απελπισία έχει κυριεύσει την κυβέρνηση, που θα χαρίσει στους Βούλγαρους παραγωγούς μέχρι και 6,4 εκατομμύρια ευρώ, για να δείξει ότι προσελκύει επενδυτές στη χώρα;

 

Γιώργος Καστρίτης