Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Μια σημαντική κοινωνική έρευνα

Μέσα στο καλοκαίρι δημοσιεύθηκε σε μια ιστοσελίδα (News247) μια κοινωνική έρευνα από την οποία θεωρούμε ότι βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο ελληνικός λαός κατά πλειοψηφία: δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η δημοκρατία· πιστεύει ότι δεν απολαμβάνουμε όλες τις ελευθερίες που θα αντιστοιχούσαν σε μια δημοκρατία· αξιολογεί θετικά τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης (που, ας μην το ξεχνάμε, στη σημερινή κυβέρνηση τις θεωρούν «παθογένειες»)·

αξιολογεί θετικά το αντιμνημονιακό κίνημα των Αγανακτισμένων (που πολλοί προσπαθούν να τους παρουσιάσουν σήμερα ως «ψεκασμένους»)· θεωρεί ότι οι σημαντικότερες αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση στη χώρα έγιναν μέχρι και τη δεκαετία του ’80 (και όχι π.χ. την περίοδο Σημίτη)· θεωρεί ότι τη δεκαετία του ’80 το βιοτικό επίπεδο ήταν καλύτερο και η χώρα είχε ισχυρότερη διεθνή παρουσία. Επίσης, ένα 85% του ελληνικού λαού συνεχίζει να διαφωνεί με το Μνημόνιο (του οποίου ο Μητσοτάκης είναι συνεπής υποστηρικτής) και ένα 43% διαφωνεί με την ένταξη στο ευρώ!

Ο εργαζόμενος ελληνικός λαός μπορεί να μην έχει σήμερα την κατάλληλη ηγεσία για να αντισταθεί αποτελεσματικά στην επίθεση που δέχεται, αλλά ούτε έχει υποταχθεί στα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα, ούτε έχει αρνηθεί στη συνείδησή του τις ιστορικές δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις του. 

 

Π.Δ.