Με αγώνες έχει γίνει η κοινωνική ασφάλιση, και μόνο με αγώνες μπορούμε να την σώσουμε |
Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων, από ένα σημαντικό μέρος της φορολογίας των πολιτών, ακόμα και μέσω αποθεματικών που θα συσσωρεύει ο ΕΦΚΑ. Με αυτό το ασφαλιστικό «ριφιφί», μια προσομοίωση του μοντέλου της Χιλής του δικτάτορα Πινοσέτ, ο ΕΦΚΑ θα διαχειρίζεται τις ζημιές, ενώ το ΤΕΚΑ θα τζογάρει τα χρήματα των ασφαλισμένων σε τοποθετήσεις μεσαίου, χαμηλού ή υψηλού ρίσκου (σε συνεργασία με τους «πιστοποιημένους επαγγελματίες» της αγοράς), σε ομόλογα, μετοχές και αλλά αμφίβολης απόδοσης προϊόντα.
Τι θα γίνει όμως όταν έρθει η επόμενη κρίση, τις οποίες γεννά το καπιταλιστικό σύστημα και δεν μπορεί να αποφύγει; Στη χρηματιστηριακή κρίση του 2008, τα αντίστοιχα ταμεία στις ΗΠΑ έχασαν τεράστια ποσά, που άλλα κλήθηκε να τα καλύψει ο Αμερικανός φορολογούμενος και άλλα οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, διά περικοπών των συντάξεών τους! Επιπλέον, η ιδιωτικοποίηση-κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης προϋποθέτει τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση εσόδων (από εισφορές) ύψους 56-77 δισ. ευρώ σε βάθος 50 ετών. Εισφορές όμως τις οποίες θα στερηθούν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και οι σημερινές συντάξεις! Με αυτόν τον τρόπο καταλύεται η βασική αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, ενώ τα ελλείμματα που θα συσσωρεύονται θα απειλήσουν όχι μόνο το ύψος των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά και την κύρια σύνταξη, που υπέστη απανωτές περικοπές με τα μνημόνια.
Αν και από τις 30 χώρες που επιχείρησαν από το 1981 να κεφαλαιοποιήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, οι 18 επέστρεψαν σε διανεμητικά μοντέλα, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά την προσωρινή αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου, θα επανέλθει, γιατί ο σκοπός της είναι να απαξιώσει πλήρως τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, που στηρίζεται στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος και στην αλληλεγγύη των γενεών. Το ίδιο αποφασισμένοι για να τη σταματήσουν θα πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι. Το χρωστάνε στον εαυτό τους, στους γονείς τους και στα παιδιά τους!
Γιάννης Τριανταφύλλου