Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Σε αδιέξοδο η «ανοιχτή» αγορά ηλεκτρικού ρεύματος

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στη χονδρική αγορά ρεύματος λόγω και της αυξημένης ζήτησης του καλοκαιριού. Η τιμή της μεγαβατώρας (MWh) έχει φτάσει στα 83,47 ευρώ, με αύξηση 32% από τον Μάιο και 67% από τον Φεβρουάριο. Μια από τις άμεσες συνέπειες είναι η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, 15,6% και 6,5% αντίστοιχα, που θα επιβαρύνει σίγουρα όλα τα καταναλωτικά προϊόντα. 

Οι εταιρείες που πουλάνε ρεύμα χωρίς να παράγουν κινδυνεύουν άμεσα με κλείσιμο, αφού θα υποχρεωθούν να πουλούν σε τιμές άνω των 70 ευρώ ανά MWh. Για τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής επανενεργοποιήθηκαν οι λιγνιτικές μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, που κρίνονται τώρα συμφέρουσες, παρά τα πρόστιμα για ρύπους. 

Το αδιέξοδο του «μοντέλου» που έχουν επιβάλει τα αρπακτικά του κεφαλαίου στον ηλεκτρισμό φάνηκε στην πρώτη δυσκολία (ανεπάρκεια «πράσινης» ενέργειας, εταιρείες χωρίς σχέση με την παραγωγή κ.λπ.). Για να είναι ο ηλεκτρισμός κοινωνικό αγαθό πρέπει να απεγκλωβιστεί απ’ τον καταστροφικό εναγκαλισμό των αρπακτικών του κεφαλαίου. 

 

Σ.Κ.