Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ανεξέλεγκτη αφήνει την ακρίβεια η κυβέρνηση

Σε εφιάλτη έχουν μεταβληθεί τα καθημερινά ψώνια,
ιδίως για τα πιο φτωχά νοικοκυριά
Ένα ράλι αυξήσεων έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι στις τιμές βασικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να πλήττονται όλα τα νοικοκυριά, ιδίως τα πιο φτωχά.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο Σεπτέμβριος έφερε αρχικά αυξήσεις έως 15%, ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 500 προϊόντα ακόμη και 25%. 
Οι αυξήσεις αφορούν σε τουλάχιστον 31 κατηγορίες προϊόντων και θα γίνουν αντιληπτές σταδιακά. Νέες αυξήσεις όμως, μετά από αυτές που έγιναν στις αρχές του καλοκαιριού, έρχονται και στα οπωροκηπευτικά και φρούτα. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς με την «απελευθερωμένη» αγορά και τις συνέπειες των λοκντάουν οι τιμές του φυσικού αερίου πήραν την ανηφόρα, αλλά και λόγω της ανατίμησης των παράλογων «δικαιωμάτων ρύπων» που επιβαρύνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους του ηλεκτρισμού με τη σειρά του επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών. 

Τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε πανευρωπαϊκή «πρωτιά», με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε., ενώ τον Ιούλιο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, καταγράφηκε αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου κατά 72,32%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20,25% και στη βενζίνη κατά 16,8%. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, όμως η εμπειρία δείχνει ότι όταν οι τιμές ανεβαίνουν, πολύ δύσκολα μετά πέφτουν, αφού το σύστημα λειτουργεί με τη λογική του μέγιστου δυνατού κέρδους, και ειδικά τώρα που και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα θέλουν να καλύψουν τις απώλειες της επιδημίας.

O Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ένα «πακέτο ελαφρύνσεων», όπως την υπαγωγή στον χαμηλό ΦΠΑ των μη αλκοολούχων ποτών, των κινηματογράφων και των τουριστικών πακέτων, τη –μόλις 9 ευρώ– επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την αύξηση 20% του επιδόματος θέρμανσης. Αυτά όμως ελάχιστα επηρεάζουν την ακρίβεια – οι επιδοτήσεις απλώς θα καλύψουν ένα (μικρό) μέρος της επιβάρυνσης. Για να μειωθούν πραγματικά οι τιμές χρειάζεται διατίμηση στα βασικά αγαθά και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά, μείωση των ειδικών φόρων, που είναι υπέρογκοι, π.χ. στη βενζίνη, και φυσικά μια ισχυρή κρατική ΔΕΗ, απαλλαγμένη από τα βαρίδια της ψευδεπίγραφης «πράσινης» πολιτικής!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου