Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα κόμμα-εταιρεία ακίνητης περιουσίας

Περί τα 2.500 ακίνητα έχουν συνολικά οι βουλευτές
της Νέας Δημοκρατίας, αυτοί που στέλνουν τα ΜΑΤ
στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των φτωχών
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης δημοσιοποίησαν τις δηλώσεις τους «πόθεν έσχες», που περιλαμβάνουν τα εισοδήματά τους, την περιουσιακή τους κατάσταση, τις τυχόν συμμετοχές τους σε εταιρείες ή επενδύσεις, τον τραπεζικό δανεισμό τους κ.ά. 

Η φετινή διαδικασία έφερε στο φως τη γαλλική εταιρεία που φέρεται να έχει βασικό μέτοχο και διαχειριστή τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι και η οποία δεν δηλώθηκε (όπως ούτε κατά τις δύο προηγούμενες οικονομικές χρήσεις) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φυσικά, το Μαξίμου προσπάθησε να τα μπαλώσει και τα συστημικά ΜΜΕ ελάχιστα ασχολήθηκαν με το θέμα. 

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που ήρθε στην επιφάνεια είναι πως το κόμμα των «αρίστων» αποτελεί στην πραγματικότητα μια… εταιρεία ακινήτων, που μάλιστα είναι και πνιγμένη στα χρέη! Πιο συγκεκριμένα, οι 170 βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ διαθέτουν συνολικά 2.481 ακίνητα (!), ενώ χρωστάνε σαν πρόσωπα περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των 340 εκατομμυρίων που χρωστούν σαν κόμμα στο ελληνικό δημόσιο!Ανάμεσα σε αυτούς που χρωστούν υπάρχουν κάποιοι το χρέος των οποίων, αντί να μειώνεται κάθε χρόνο, αυξάνεται ή μένει ίδιο, αλλά τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, βοσκοτόπια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.λπ.) μένουν ανέγγιχτα! Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στα χρέη πρώτος σέρνει τον χορό ο ίδιος ο Μητσοτάκης, με 1,3 εκατ. ευρώ (έχει 36 ακίνητα), μαζί με τον υπουργό των εφοπλιστών Πλακιωτάκη, επίσης με 1,3 εκατ. ευρώ χρέη (και 18 ακίνητα)! Πολύ καλοί στο «φέσι» αναδεικνύονται επίσης οι Γιάννης Λοβέρδος (966 χιλ. ευρώ), Σπήλιος  Λιβανός (957 χιλ. ευρώ), αλλά και ο Άδωνις, με 582 χιλ. ευρώ (έχει 14 ακίνητα). «Πρωταθλητής» στα ακίνητα αναδείχτηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με 122 (!), ενώ οι καταθέσεις του ξεπερνούν τα 650 χιλ. ευρώ!

Από τη μια, λοιπόν, έχουμε τον απλό πολίτη να βρίσκεται εγκλωβισμένος στη μέγγενη των δανείων και να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του για χρέη πολύ μικρότερα, ειδικά μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου, και από την άλλη οι «κύριοι» πολιτικοί του εκπρόσωποι μεγαλώνουν τις περιουσίες τους ενώ «φεσώνουν» ξεδιάντροπα το δημόσιο! Αυτοί που θέλουν να μας πείσουν κιόλας ότι «αναγνωρίζουν» τις ανάγκες μας και την ανασφάλεια της κοινωνίας για το αύριο μετά την πανδημία, αυτοί που θέλουν να μας «σώσουν», είναι αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν, αλλά και τι χρωστάνε!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου