Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Αλληλεγγύη στους διανομείς της e-food

 Σάλο προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενός «μηνύματος» της εταιρείας ντελίβερι e-food προς 115 διανομείς της, με το οποίο τους προειδοποιούσε να δεχθούν μια σχέση «ελεύθερου συνεργάτη» (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους) ώστε να μην απολυθούν τελείως. Πολύς κόσμος που είδε το μήνυμα στο διαδίκτυο δήλωσε ότι θα σταματήσει να παραγγέλνει φαγητό μέσω της εν λόγω πλατφόρμας, ενώ ετοιμάζονται κινητοποιήσεις και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η εταιρεία τρέχει τώρα να τα μπαλώσει…

Οι πλατφόρμες αυτές θησαυρίζουν παίρνοντας νταβατζιλίκι τεράστια προμήθεια από τις επιχειρήσεις των οποίων το φαγητό διανέμουν και πληρώνοντας ψίχουλα στους διανομείς, κατά κανόνα με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όμως, οι εργαζόμενοι διανομείς (ντελίβερι ή κούριερ) οργανώνονται – και εξελίσσονται σε ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της νέας «βάρδιας» της εργατικής τάξης. 

Φυσικά, και η στάση όλων μας ως εργαζομένων-καταναλωτών μπορεί να παίξει ρόλο. Οι εταιρείες αυτές φοβούνται την αρνητική δημοσιότητα. Ας το εκμεταλλευθούμε. Κόβουμε τις παραγγελίες και διαμαρτυρόμαστε αμέσως (με μήνυμα, τηλέφωνο, στα κοινωνικά δίκτυα) κάθε φορά που οι εργαζόμενοι αδικούνται!

 

Π.Δ.