Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΟΣ ΑΛΛΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, εκβιασμός ή απειλή εις βάρος των εργαζομένων που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν

 

Ο κοινωνικός στιγματισμός και η οικονομική εξόντωση των εργαζομένων
που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν δεν έχει καμιά υγειονομική βάση·
είναι άσκηση ολοκληρωτισμού, με άκρως επικίνδυνους και μακροπρόθεσμους
στόχους.



Παρόλο που, όπως έχουν πλέον αποδεχτεί επίσημοι φορείς υγείας ανά τον κόσμο, οι εμβολιασμένοι για covid-19 και κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό και η ανοσία τους πέφτει δραματικά μετά τους πρώτους τρεις μήνες, παράλληλα δε οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες δηλώνουν άγνοια για τυχόν μεσο-μακροπρόθεσμες παρενέργειες των εμβολίων (πέρα από τις άμεσες παρενέργειες, που υποκαταγράφονται και θάβονται), η κυβέρνηση επιμένει στον δρόμο του αυταρχισμού, του διαχωρισμού, του αποκλεισμού, του εκβιασμού και της οικονομικής εξόντωσης των ανεμβολίαστων.

Οδηγεί σε οικονομικό θάνατο τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, θέτοντάς τους σε αναστολή εργασίας και μισθού, χωρίς να τους δίνει καμία εναλλακτική λύση, είτε με καθημερινά δωρεάν τεστ, είτε με απασχόληση σε θέσεις διοικητικές ή με τηλεργασία. Υποχρεώνει τους ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους σε συνεχή τεστ με δικά τους έξοδα. Απαγορεύει στους ανεμβολίαστους πολίτες (ακόμα και σε παιδιά άνω των 12 ετών) να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης. Νομοθετεί δικαίωμα όλων των εργοδοτών να ζητάνε πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους εργαζομένους τους. Αβαντάρει ανοιχτά τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με την αιτιολογία ότι ο εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί.

Πρόκειται για αντιδημοκρατικό ντελίριο. Πρόκειται για ασκήσεις ολοκληρωτισμού. Καμία υγειονομική πολιτική δεν δικαιολογεί μια τέτοια στάση. Ζωντανό παράδειγμα η Σουηδία, που, ενώ από την αρχή της επιδημίας δεν επέβαλε καμία απαγόρευση, δεν περιόρισε κανένα ατομικό και δημοκρατικό δικαίωμα, και δεν χρησιμοποίησε κανέναν εξαναγκασμό, έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό θανάτων με τη χώρα μας και σε λίγο θα έχει χαμηλότερο. Άλλωστε, σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο στην Ελλάδα και τη Γαλλία επιβλήθηκε τόσο σκληρή υποχρεωτικότητα και καταναγκασμός, με εξαίρεση ίσως χώρες όπως το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Καθήκον λοιπόν κάθε συνειδητού πολίτη, πολύ δε περισσότερο αν θέλει να λέγεται αριστερός ή προοδευτικός, είτε έχει είτε δεν έχει εμβολιαστεί, είναι να αντισταθεί ανοιχτά, έμπρακτα και σθεναρά στην πρωτοφανή αυτή αντιλαϊκή επίθεση, υπερασπίζοντας ενεργά τόσο τους διωκόμενους εργαζόμενους όσο και τα θεμελιώδη δικαιώματα της αυτοδιάθεσης του σώματος και της εργασίας. Μεσοβέζικες θέσεις δεν χωράνε. Οι διακηρύξεις διαφόρων «αριστερών» περί ανάγκης «καθολικού» εμβολιασμού, όχι μόνο δεν έχουν κανένα επιστημονικό έρεισμα (αφού έχει καταρρεύσει το «αφήγημα» περί κατασκευής «τείχους ανοσίας»), αλλά στρώνουν τον δρόμο στην κυβερνητική επίθεση.

Οι θεμελιώδεις νομικές έννοιες της «ατομικής ελευθερίας», της «αξίας του ανθρώπου», της «ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας» και του «δικαιώματος αυτοδιάθεσης του σώματος» δεν είναι ούτε ψιλά γράμματα ούτε «αστικές παρεκκλίσεις». Έχουν χυθεί ποταμοί αίματος για να κατοχυρωθούν συνταγματικά ανά τον κόσμο, και αυτή τη στιγμή δέχονται μια πρωτοφανή και συντονισμένη επίθεση. Χτες ήταν το λοκντάουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα sms. Σήμερα είναι το υποχρεωτικό εμβόλιο. Αύριο θα είναι κάτι άλλο. Και όταν πια θα έχει ξεφουσκώσει το φόβητρο του κορωνοϊού, μπορεί να σημάνει νέος συναγερμός και να επιβληθούν καινούργια μέτρα με κάποιο νέο άλλοθι, παραδείγματος χάριν την κλιματική αλλαγή. Όσο οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις βλέπουν ότι δεν συναντούν σοβαρή αντίσταση και υπάρχει έδαφος για τρομοκράτηση και ένταση του ελέγχου και της καταστολής, τόσο θα προχωρούν στην επίκληση νέων καταστάσεων «εκτάκτου ανάγκης».

Θα το πούμε λοιπόν για μια ακόμα φορά: ο πιο επικίνδυνος ιός που έχουμε μπροστά μας είναι ο ολοκληρωτισμός. Αυτόν πρέπει να πολεμήσουμε, εδώ και τώρα.

 

Βασίλης Παπανικολάου