Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Προωθούν παιδική εργασία σε ξενοδοχεία

Το τουριστικό κεφάλαιο έχει παράδοση στην 
υπερεκμετάλλευση εργατικού δυναμικού

 Όταν ανέλαβε την εξουσία o Μητσοτάκης, από τα πρώτα πράγματα για τα οποία δεσμεύτηκε προσωπικά ήταν το θέμα της προστασίας των παιδιών. Ανέλαβε μάλιστα προσωπικά την ευθύνη της λειτουργίας δομών για παιδιά χωρίς οικογενειακή προστασία (ορφανά, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κτλ.). Πριν λίγο καιρό ο ελληνικός λαός ανακάλυψε τι σημαίνει για έναν γόνο της οικογένειας Μητσοτάκη η έννοια της παιδικής προστασίας.

Η κυβέρνηση προωθεί διάταξη με την οποία παιδιά 16 ετών και άνω που φιλοξενούνται σε δομές θα εργάζονται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σαν «πρακτική άσκηση»! Ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει «πρακτική άσκηση» σε εργοδότες του ξενοδοχειακού κλάδου. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ, στηρίζεται: στην κατάφωρη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας και, το σημαντικότερο, στις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχεία και θυμίζουν όχι καπιταλισμό αλλά φεουδαρχία και μεσαίωνα. Εργαζόμενοι που δουλεύουν μέχρι λιποθυμίας κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, ρεπό και οκτάωρο όχι μόνο δεν ισχύουν αλλά μπορεί να είναι και λόγος απόλυσης αν τα ζητήσεις, διαμονή του προσωπικού σε άθλιες συνθήκες σε κοντέινερ ή υπόγεια, μαύρες λίστες εργαζομένων που απαίτησαν τα στοιχειώδη: αυτά είναι μερικά από όσα συνθέτουν το «τουριστικό θαύμα» της χώρας μας. 

Αυτοί οι εργοδότες, που αποτελούν ένα από τα πιο παρασιτικά, τυχοδιωκτικά, άπληστα κομμάτια της ελληνικής αστικής τάξης, θα αναλάβουν την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση παιδιών χωρίς γονική προστασία! Προφανώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και για τους ενήλικες εργαζομένους τους;

Ο Μητσοτάκης και τα σκοτεινά συμφέροντα που εκπροσωπεί δίνουν ξεκάθαρα το μήνυμα. Στόχος τους είναι οι νέες γενιές. Η ενοχοποίηση της νεολαίας την περίοδο των λοκντάουν, η αστυνομία στα πανεπιστήμια, η διάλυση της δημόσιας παιδείας, όλα αυτά δείχνουν το μίσος που έχουν για τους νέους, που πηγάζει βέβαια από τον τεράστιο φόβο τους ότι το δικό τους γκρέμισμα θα ξεκινήσει κυρίως από τους νέους. Τις νέες γενιές που η ορμή και το θάρρος της ηλικίας τους, όταν συνδυαστεί με τη δύναμη του οράματος για μια άλλη κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας, θα γκρεμίσει το σάπιο και παρηκμασμένο σύστημά τους. Για αυτό και καθήκον των κομμουνιστών είναι όχι μόνο να προστατέψουν με κάθε τρόπο τα παιδιά αλλά και να τους εμπνεύσουν με τα οράματα, τις ιδέες και τις αγωνιστικές παραδόσεις των προηγούμενων γενεών.

 

Μαρία Καράβολα