Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Σκαραμαγκάς Ξεπούλημα στους εφοπλιστές

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι "επενδυτές" ενδιαφέρονται
περισσότερο για το "οικόπεδο" παρά για τη ναυπηγική
δρσστηριότητα
Η κυβέρνηση ξεπούλησε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεκδικούσαν μέχρι τώρα δύο όμιλοι, ελληνοαμερικάνικων στην ουσία συμφερόντων (ΟΝΥΧ, που έχει ήδη τα ναυπηγεία Σύρου, και North Star). Η κυβέρνηση έδωσε όμως τον κατασκευαστικό τομέα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστικό όμιλο Προκοπίου, με αντίτιμο 25 εκατ. ευρώ, και την έκταση 350 στρεμμάτων του ναυπηγείου, που περιλαμβάνει και τον υπάρχοντα τώρα καταυλισμό προσφύγων, πάλι στον εφοπλιστή, με αντίτιμο 37,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται φυσικά για ξεπούλημα από οικονομικής απόψεως, αφού μόνο οι παραγγελίες για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ, ενώ η συνολική αξία του ναυπηγείου ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ. Ο εφοπλιστής φυσικά δεν δεσμεύεται σε τίποτα όσον αφορά τους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλονται περίπου 180 εκατ. ευρώ. 

Στον ελληνοαμερικάνικο όμιλο North Star δόθηκε η δεξαμενή 5 με τον εξοπλισμό της (γερανοί, γερανογέφυρες, μηχανήματα), με αντίτιμο 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, η έκταση των 350 στρεμμάτων δεν δεσμεύεται για ναυπηγική χρήση. Υπάρχουν σχέδια για κέντρα τεχνολογίας μη ορυκτών καυσίμων, υπεράκτια αιολικά πάρκα κ.λπ., τις γνώστες «πράσινες» μπίζνες δηλαδή. 

Η εξέλιξη αυτή έχει γενικότερη πολιτική σημασία. Η κυβέρνηση έδειχνε μέχρι τώρα ότι προτιμάει το προερχόμενο απ’ τις ΗΠΑ κεφάλαιο για τα ναυπηγεία. Ο όμιλος Προκοπίου έχει σχέσεις με τις ρώσικες και κινέζικες εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το περί ανασυγκρότησης της ναυπηγικής βιομηχανίας είναι απάτη. Τα ναυπηγεία δεν προορίζονται για άλλη δραστηριότητα εκτός απ’ τα πολεμικά πλοία. Το πόσο ενδιαφέρονται οι εφοπλιστές, οι οποίοι ούτως ή άλλως ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα, για τη ναυπηγική βιομηχανία φαίνεται απ’ τα σχέδια για «πράσινες» μπίζνες που ετοιμάζουν μέσα στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου, αυτά του Σκαραμαγκά, ενώ τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην ουσία πάνε για κλείσιμο. Ναυπηγική βιομηχανία δεν μπορεί να ξαναγίνει κάτω απ’ τη δικτατορία αυτών που συνέβαλαν στη διάλυσή της, των εφοπλιστών. Ο αγώνας των εργατών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τα δεδουλευμένα τους και των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τη δουλειά τους χρειάζεται τη συμπαράσταση όλου του εργαζόμενου λαού. Η κυβέρνηση δίνει και πάλι πιστοποιητικά πλήρους υποταγής στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, τον πλέον θανάσιμο εχθρό του ελληνικού λαού. 

 

Σ. Κρόκος