Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Προς πώληση όλη η παραλιακή Θεσπρωτία

 Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί το τρίτο σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, αυτό της Ηγουμενίτσας, βάσει του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, που είχε βέβαια συμφωνηθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Το γιατί λιμάνια που έχουν τεράστια έσοδα και για τα οποία το ελληνικό κράτος έχει ξοδέψει δις πρέπει ντε και καλά να είναι ιδιωτικά δεν απασχολεί το επίσημο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Έχουν και ένα επιχείρημα, ότι οι ιδιώτες θα κάνουν επενδύσεις και θα αυξηθεί η κίνηση του λιμανιού. Στον Πειραιά, όμως, με την COSCO, ο μόνος που έχει κερδίσει από την ανάπτυξη του λιμανιού είναι η ίδια η COSCO. Γιατί, αν δεν έχεις εγχώρια παραγωγή και παραγωγικό σχέδιο, τα λιμάνια λειτουργούν μόνο διαμετακομιστικά, δεν δημιουργούν δηλαδή προστιθέμενη αξία για την εσωτερική αγορά. 

Στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας, το τραγικό είναι ότι μέσα στο «πακέτο» που θα πουληθεί περιλαμβάνεται όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης, η μαρίνα των Συβότων, σημαντικές παραλίες των Συβότων, τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας και Πλαταριάς, αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ κ.λπ. 

Επείγει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση στις ιδιωτικοποιήσεις, και μάλιστα αυτού του σαρωτικού χαρακτήρα. Το να παραδώσουμε τα κλειδιά της χώρας και κάθε αξιόλογο εργαλείο ανάπτυξης στην ιδιωτική παρασιτική κερδοσκοπία σημαίνει, αν μη τι άλλο, ότι ανοίγουμε τον δρόμο για νέα Μνημόνια.

 

Π.Δ.