Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Στα σκαριά η ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων

Διάφορα «κοινωφελή» καπιταλιστικά «ιδρύματα»
συνεργάζονται με την κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση
ολόκληρων κομματιών του ΕΣΥ
Επικύρωσε τον Μάρτιο η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού δημοσίου για την αναβάθμιση του γενικού νοσοκομείου της Σπάρτης. Στην ουσία πρόκειται για μια κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Αναφορικά με τη δωρεά, ύψους 87 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Υγείας Πλεύρης τόνισε ότι θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί «ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Σπάρτη», που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 164 κλίνες και 8 ΜΕΘ.

Αυτό βέβαια είναι το δόλωμα, αφού συνεχίζοντας το σκεπτικό του υπογράμμισε ότι «θα είναι ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων, που θα λειτουργούν με τεχνοοικονομικούς όρους» και στη δημόσια ευθύνη θα είναι η στελέχωσή του και η πλήρης λειτουργία του. Αυτό που δεν ήθελε να πει ευθέως είναι ότι, σύμφωνα με τους όρους της συγκεκριμένης σύμβασης, το ίδρυμα αποκτά έμμεσα το δικαίωμα ελέγχου και παρέμβασης στη λειτουργία του νοσοκομείου Σπάρτης! Υποστήριξε ότι η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα είναι «επιλογή της κυβέρνησης» (αλίμονο!), ότι θέλουν να την επεκτείνουν και σε άλλα νοσοκομεία και ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση! Πραγματικά, με αυτή την κυβέρνηση οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Δηλαδή, αν η μετατροπή ενός δημόσιου νοσοκομείου από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου δεν είναι ιδιωτικοποίηση, τότε τι είναι;

Παράλληλα, θεσμοθετούνται και τα απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Οι ασθενείς θα μπορούν να χειρουργούνται στα απογευματινάχειρουργείααλλά θα πληρώνουν τους γιατρούς από την τσέπη τους. Ενώ για τη νοσηλεία τους προβλέπεται ότι μπορεί να υπάρχει ολική ή μερική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, με ενεργό ρόλο και των ιδιωτικών ασφαλειών.

Αντί λοιπόν να έχουμε μια γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές υγείας και σοβαρά κίνητρα στελέχωσής τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο ΕΣΥ και τον νέο χάρτη υγείας με εργαλεία τις συγχωνεύσεις ή και το κλείσιμο «μη αποδοτικών» νοσοκομείων της επαρχίας, την έμμεση ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, την υποβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα υγείας.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου