Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Το ηλεκτρονικό «χτύπημα» στα ΕΛ.ΤΑ.

 Το ψηφιακό σύστημα στα ΕΛ.ΤΑ. (Ελληνικά Ταχυδρομεία) δέχτηκε «χτύπημα» από «χάκερς» –ηλεκτρονικούς πειρατές δηλαδή– με συνέπεια να καταρρεύσει, καθώς ήταν και παμπάλαιο. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει επανέλθει ακόμα, το ηλεκτρονικό κέντρο του οργανισμού (data center) να είναι απομονωμένο, να μη λειτουργεί η ηλεκτρονική αγορά (e-shop), να υπάρχουν προβλήματα με τις αντικαταβολές σε παραδόσεις, ενώ υπάρχει ανησυχία και για τα προσωπικά δεδομένα των πελατών. 

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για το περιστατικό. Γιατί έχει εγκαταλείψει τα ΕΛ.ΤΑ. με παμπάλαιο εξοπλισμό και χωρίς επαρκές προσωπικό, με αποτέλεσμα να είναι στο έλεος κάθε είδους ηλεκτρονικού «χτυπήματος». Και το κάνει αυτό συνειδητά για να εξυπηρετήσει τις ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρείες, που τον καιρό των λοκντάουν απέδειξαν περίτρανα την ανεπάρκειά τους. Οι φάκελοι και τα δέματα ακόμα στοιβάζονται στις αποθήκες τους.

Το στοιχειώδες κοινωνικό συμφέρον απαιτεί την άμεση αποκατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των ΕΛ.ΤΑ. και τον πλήρη τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους. Η χώρα και ο λαός χρειάζονται εύρωστες και αποτελεσματικές δημόσιες ταχυδρομικές υπηρεσίες.

 

Σ.Κ.