Με το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί η υπουργός Παιδείας, επιδιώκει την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, την υποβάθμιση των πτυχίων (και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά) και τον πλήρη εναγκαλισμό του δημόσιου πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με τα αντιδραστικά μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί (αξιολόγηση πανεπιστημίων και εξάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης από αυτή, ισοτίμηση πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων κ.λπ.), μιλάμε για πλήρη μετάλλαξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και του ρόλου της στην κοινωνία. Τα νέα μέτρα που προωθεί η Κερμέως θα πλήξουν ακόμη
περισσότερο τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα
των φοιτητών
Μεταξύ άλλων, σε αυτό το νομοσχέδιο προβλέπεται: η θεσμοθέτηση –κατά παραγγελία του ΣΕΒ– «βιομηχανικών διδακτορικών», δηλαδή, προγραμμάτων για τις ανάγκες και τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία θα υλοποιούνται σε «συνεργασία» πανεπιστημίων και επιχειρηματικών ομίλων· η γενική ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας»· η οικονομική εκμετάλλευση των υποδομών των ιδρυμάτων, όπως και η ίδρυση θερινών ή χειμερινών προγραμμάτων (κατάρτιση, σεμινάρια) με το αζημίωτο, ώστε να «βγαίνουν» έσοδα· η απελευθέρωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά· η «εσωτερική κινητικότητα» των φοιτητών και η δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από άλλες σχολές, που θα οδηγήσει σε πτυχία… αλαλούμ, τα οποία δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
Μια τέτοιου είδους λειτουργία του πανεπιστημίου απαιτεί και την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών και έρευνας, ώστε τα «αποτελέσματά» τους να «αγοράζονται», γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο προβλέπονται μπίζνες πλαν, «στοχοθεσία», ακαδημαϊκές μονάδες ανά ίδρυμα, μετρήσιμοι στόχοι ανάπτυξης κ.λπ., όπως επίσης και αλλαγές στην εκλογή και εξέλιξη των καθηγητών και στη διοίκηση των πανεπιστημίων (μέχρι και μάνατζερ σε κάθε ΑΕΙ έχει προτείνει η υπουργός!).
Με αυτά λοιπόν τα μέτρα, αν περάσουν, αλλάζει άρδην η φυσιογνωμία του πανεπιστημίου. Στόχος δεν θα είναι η εξέλιξη της γνώσης, της σκέψης, της επιστήμης, της έρευνας· όλα αυτά θα υποτάσσονται στις κάθε φορά ανάγκες των καπιταλιστικών συγκροτημάτων. Οι κοινωνικές σπουδές θα υποβαθμιστούν, η έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών θα εξαφανιστεί, η επιστήμη θα υποταχθεί πλήρως στα κελεύσματα της εξουσίας. Η αντίσταση σε αυτά τα μέτρα είναι χρέος όλων μας, και ιδιαίτερα των φοιτητών και των πανεπιστημιακών καθηγητών που τιμούν τον ρόλο τους.
Μ. Σάκος