Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

Τα ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα έχουν γίνει απλησίαστα. Οι συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού θα είναι βαριές. 

 

Για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και το διατροφικό ζήτημα που
αυτή δημιουργεί, να μάθουμε να ψωνίζουμε από τη λαϊκή, να 
στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή και να απαιτήσουμε 
με κάθε τρόπο διατίμηση

Τον περασμένο Ιανουάριο ο πληθωρισμός έφτασε το 6,2%, το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια! Άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να φτωχοποιήσει όσο περισσότερο γίνεται τον ελληνικό λαό. Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, τρόφιμα, υπηρεσίες δεν είναι τίποτ’ άλλο από το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της συγκεκριμένης κυβέρνησης.

Η «απολιγνιτοποίηση», που οδήγησε στην εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, του κρατικού φορέα ρεύματος δηλαδή, το χάρισμα των ενεργειακών πόρων της χώρας στα αρπαχτικά των ιδιωτών παρόχων, ήταν η αρχή του κακού. Οι υπέρμαχοι της νεοφιλελεύθερης αλητείας, που για αυτούς μεταφράζεται σε λεηλασία της χώρας, είναι υπεύθυνοι για ένα ακόμη έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού. Είναι οι ίδιοι που διέλυσαν το ΕΣΥ σε περίοδο πανδημίας, οδηγώντας στον θάνατο χιλιάδες συνανθρώπους μας. Τώρα προχωρούν στο επόμενο χτύπημα, που δεν είναι άλλο από την οικονομική εξόντωση των εργαζομένων με τα απανωτά κύματα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.

Οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο κάθε εργαζόμενος, οι άνεργοι, ζουν πια με την καθημερινή αγωνία για την απλή επιβίωση. Η διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια (που αποτελεί και το παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο για τη χώρα μας), μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις, είναι πλέον απλησίαστη. Έχουμε φτάσει στο σημείο όλα τα παραπάνω προϊόντα, που παράγονται και στη χώρα μας, να είναι ακριβότερα από αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα τρόφιμα, συνήθως βιομηχανοποιημένα, που αναγκαστικά πια αποτελούν τη βασική διατροφή μας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία μας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης αναρχίας και του παραλογισμού στην παραγωγή και διανομή της τροφής, που αποκλειστικό σκοπό έχει το κέρδος. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με παραγωγή διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, να μην μπορεί να τα καταναλώσει ο πληθυσμός της εξαιτίας του μεγάλου κόστους.

Το είδος και η ποιότητα της τροφής είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό σε μια εποχή που η τεχνολογία και η τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τη γεωργική παραγωγή, την παραγωγή ενέργειας και γενικά τον τρόπο εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων να έχει αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να μην μπορεί να τραφεί επαρκώς και υγιεινά. Το ότι δεν επαρκούν οι φυσικοί πόροι είναι ένα μεγάλο ψέμα. Αυτό που φταίει είναι ο λάθος τρόπος διαχείρισης και εκμετάλλευσης των αγαθών, που βασίζεται στην απληστία των καπιταλιστών για κέρδη.

Αυτή την παράνοια μόνο η εργατική τάξη μπορεί να την ανατρέψει. Χρειάζονται ενώσεις καταναλωτών που θα ελέγχουν τις τιμές και θα βάζουν φραγμό στην κερδοσκοπία. Που θα καλούν σε μποϋκοτάζ για προϊόντα που είναι ακατάλληλα ή αλυσίδες διανομής που υπερκοστολογούν. Που θα απαιτήσουν το κράτος να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται για το συμφέρον του κόσμου τις ενεργειακές πηγές και όχι να τις κάνει δώρο σε κερδοσκόπους ιδιώτες. Χρειάζεται ενίσχυση των μικρών και ντόπιων παραγωγών, ενίσχυση των λαϊκών αγορών (που εδώ και καιρό έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με σκοπό το κλείσιμό τους). Και φυσικά το βασικό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα είναι η διατίμηση των βασικών αγαθών.

Ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά χρειάζεται να ορθώσει το ανάστημά του και να παλέψει με κάθε τρόπο για το δικαίωμά του στην αξιοπρεπή διαβίωση. Ένα δικαίωμα που το έχει κατακτήσει μέσα από ηρωικούς και σκληρούς αγώνες!

 

Μαρία Καράβολα