Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Η (αν)ελευθερία της ενημέρωσης στην Ελλάδα

 Σημαντικοί διεθνείς φορείς βγήκαν ανοιχτά την τελευταία περίοδο και μίλησαν για έλλειψη ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα και χειραγώγηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά περιοδικά του κόσμου, το Politico, καθώς και το πανευρωπαϊκό δίκτυο μέσων ενημέρωσης Euractiv μίλησαν για προσπάθεια επιβολής «σιγής» από την κυβέρνηση σε όσα μέσα αναδεικνύουν θέματα που τη φέρνουν σε δύσκολη θέση. Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει η έκθεση της MFRR, μιας οργάνωσης για την παρακολούθηση των συνθηκών ελευθεροτυπίας στις διάφορες χώρες της Ε.Ε.
Η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν θέματα σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα που τα ΜΜΕ δεν τα αναδεικνύουν επειδή η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις ή δείχνει φανερά την ενόχλησή της. Τέλος, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα υποβίβασαν πέρυσι την Ελλάδα στην 70ή θέση στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, δηλαδή, την έβαλαν σε τριτοκοσμική κατηγορία. 

Η κυβέρνηση και οι διαπλεκόμενοι μεγαλοκαπιταλιστές που ελέγχουν τα «μεγάλα» ΜΜΕ έχουν όντως φέρει τη χώρα μας σε τριτοκοσμική κατάσταση. Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι: η ανάδειξη αυτού του θέματος σε βασικό θέμα δημοκρατίας στη χώρα μας, η στήριξη κάθε αδέσμευτης φωνής αλλά και η προώθηση, με διάφορους τρόπους, της αντιπληροφόρησης.

 

Π.Δ.