Η υπερπροβολή ιδίως των στυγερών εγκλημάτων αποπροσανατολίζει από άλλα προβλήματα και ευνοεί την κοινωνική απαισιοδοξία |
«Ενημέρωση» λοιπόν είναι ό,τι προκαλεί αποτροπιασμό, φόβο, ενοχή, ανασφάλεια και γενικότερα ό,τι εγκλωβίζει τον άνθρωπο σε μια ψυχική και πνευματική φυλακή. Η υπερπροβολή τέτοιων καταστάσεων όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την πρόληψη και εξάλειψή τους, αλλά αντίθετα δημιουργεί την πεποίθηση ότι πρόκειται για κάτι που έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση, που περιλαμβάνει και ένα σκοτεινό κομμάτι. Η συστηματική καλλιέργεια αυτής της πεποίθησης δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης των εγκληματικών φαινομένων και όχι περιορισμού τους. Από την άλλη, ό,τι θα έφερνε σε δύσκολη θέση την εξουσία αποκρύπτεται, π.χ. οι δολοφονίες εργατών που βαφτίζονται «εργατικά ατυχήματα»· όπως και ό,τι αφορά πρόσωπα της αστικής τάξης, π.χ. «εθνικός ευεργέτης» που φέρεται να σκότωσε και τις δύο συζύγους του όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε ποτέ αλλά υπάρχει και χώρος πολιτισμού στο όνομά του.
Το σύστημα για να συνεχίσει να κυριαρχεί χρειάζεται με κάθε τρόπο να εμποδίσει την έμφυτη τάση του ανθρώπου για εξέλιξη. Τον υποτάσσει όχι μόνο με τη φυσική βία και καταστολή, αλλά και με την ψυχική και πνευματική καθήλωση. Καθήκον των επαναστατών μαρξιστών είναι να καλλιεργήσουν και να ενθαρρύνουν τις ποιότητες αυτές που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την εξύψωση της συνείδησης. Η προσήλωση σε ιδανικά, η αίσθηση σκοπού ζωής που δεν έχει να κάνει μόνο με την προσωπική αλλά και με την κοινωνική ευημερία και εξέλιξη, η δημιουργία δεσμών κοινωνικών που βασίζονται στην αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε απέναντι στον προωθούμενο σκοταδισμό.
Μαρία Καράβολα