Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ο αντίπαλος μας δικαιώνει

 Δύο συστημικοί μεγαλοδημοσιογράφοι, ο Παπαχελάς της «Καθημερινής» και ο Κοττάκης της «Εστίας», αποκαλύπτουν την ουσία των τελευταίων παγκόσμιων εξελίξεων… δικαιώνοντας τις θέσεις που έχουμε πάρει εμείς οι Κομμουνιστές-Τροτσκιστές εδώ και αρκετά χρόνια. Ο μεν Παπαχελάς υποστηρίζει ότι η πανδημία «σκότωσε» την «παγκοσμιοποίηση» και ότι μπορεί να δούμε την επόμενη περίοδο σε διεθνές επίπεδο πολιτικές που ήταν ανάθεμα για τον νεοφιλελευθερισμό, όπως κρατικοποιήσεις στρατηγικών κλάδων της οικονομίας και επιβολή πλαφόν (διατίμησης δηλαδή) σε βασικά αγαθά.
Ο Κοττάκης μίλησε για «αναίρεση του δημοκρατικού καπιταλισμού», φέρνοντας ως παραδείγματα τα μέτρα που πήρε ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Τριντό, για να σταματήσει το κίνημα των φορτηγατζήδων ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και την –παράνομη επί της ουσίας– δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό… λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Αλλά και άλλοι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι από το αστικό στρατόπεδο βλέπουν καθαρά ότι η περίοδος της θριαμβολογίας του καπιταλισμού και του φιλελευθερισμού που ξεκίνησε με την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ το 1989-91 έχει φτάσει στο τέλος της. Κανονικά η αριστερά θα έπρεπε να κάνει «σημαία» της αυτές τις ιδεολογικές ήττες και αυτά τα αδιέξοδα του συστήματος, αλλά δυστυχώς δεν το κάνει, είτε από φόβο και ηττοπάθεια είτε απλώς επειδή είναι ενσωματωμένη στο σύστημα.

 

Π.Δ.