Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Το ενεργειακό αδιέξοδο Ελλάδας και Ευρώπης

Τα αδιέξοδα της Ε.Ε. και η νεοφιλελεύθερη εμμονή του 
Μητσοτάκης κάνουν την ενέργεια ακόμα πιο ακριβή
Στα τέλη Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ενεργειακό πρόβλημα. Η Ελλάδα, αν και πρωταθλητής στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, δεν διεκδίκησε τίποτα!

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Συμβουλίου επισημαίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα να εφαρμόσει τα μέτρα της «εργαλειοθήκης της Κομισιόν», που από τον Οκτώβριο του 2021 προτείνει μείωση των φορολογικών βαρών στα καύσιμα, καθώς και τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών». Ακόμη δίνει τη δυνατότητα σε κράτη μέλη να εφαρμόσουν επιπλέον μέτρα για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πλαφόν στα κέρδη ή και στις τιμές χονδρικής και λιανικής, αλλά και πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου, με ιδιαίτερη αναφορά σε Ισπανία και Πορτογαλία. Νωρίς βέβαια τα θυμήθηκε αυτά η ΕΕ, αφού δική της στρατηγική ήταν η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, το χρηματιστήριο ρύπων και η πλήρης εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. 

Ο Μητσοτάκης όμως όχι μόνο δεν διεκδίκησε τα παραπάνω, αλλά τα αρνήθηκε κιόλας, για να μην «επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της χώρας»! Πέταξε ένα γενικόλογο, ότι εφόσον προκύψουν «υπερκέρδη» από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%. Το τι είναι «υπερκέρδη» και πώς προέκυψαν θα βάλουν τις «ανεξάρτητες» ιδιωτικές εταιρείες ορκωτών λογιστών να το αποφασίσουν! Ουσιαστικά, συνεχίζει να λειτουργεί ως ντίλερ των μεγαλοκαπιταλιστών της ενέργειας, ενώ το επιχείρημα για τον προϋπολογισμό είναι πρόσχημα, γιατί ούτως ή άλλως ο προϋπολογισμός με αυτήν την ακρίβεια θα πάει περίπατο!

Η αλήθεια είναι πως η Ε.Ε. δεν έχει ένα σαφές σχέδιο για την απεξάρτησή της από το φτηνό ρωσικό αέριο, με πολλά μέλη της να εξαρτώνται από αυτό από 40% (βλέπε Ελλάδα) και πάνω. Η «βοήθεια» του υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ θα είναι πανάκριβη και όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πέρα από το κόστος, θα απαιτηθεί και αρκετός χρόνος ώστε να συνδράμουν δραστικά στο ενεργειακό ισοζύγιο. Έτσι όπως λειτουργούν, ιδιωτικά και χωρίς σχέδιο, δεν θα γίνουν ποτέ ιδιαίτερα αποδοτικές. Η μόνη λύση είναι η εθνικοποίηση της ενέργειας και η αξιοποίηση, με σχέδιο, όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, ώστε η ενέργεια να μετατραπεί και πάλι σε δημόσιο αγαθό! 

 

Γιάννης Τριανταφύλλου