Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Κάτω τα χέρια από το νερό!

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποία ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ φεύγουν από το «υπερταμείο» (των ιδιωτικοποιήσεων) και επιστρέφουν υπό άμεση κρατική διοίκηση δεν πτόησε τους ιδιώτες (π.χ. η γαλλική Suez) που ορέγονται να βάλουν στο χέρι το πολυτιμότερο αγαθό για τη ζωή, το νερό. Με συμμάχους την κυβέρνηση (που δυσαρεστήθηκε από αυτήν την απόφαση), το Υπερταμείο και τα μεγαλοαστικά ΜΜΕ, διαδίδουν ότι φοβερά και τρομερά πράγματα μας περιμένουν επειδή ανακόπηκε αυτή η ιδιωτικοποίηση.

Λένε ότι η απόφαση θα φρενάρει την «αναπτυξιακή πορεία» των δύο εταιρειών, ότι η διοίκηση του δημοσίου δεν θα είναι «αξιοκρατική», ότι είχαν δρομολογηθεί «περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις» που τώρα «θα χαθούν», ότι το Υπερταμείο θα χρεοκοπήσει επειδή έχασε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, ότι θα αποθαρρυνθούν άλλοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα κ.λπ. κ.λπ. Μόνο ότι… θα πρασινίσει το νερό επειδή ξανάγινε δημόσιο δεν μας λένε. 

Όλα αυτά, βέβαια, είναι ψέματα και χυδαία νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα. Σε όλον τον κόσμο η ιδιωτικοποίηση του νερού απέτυχε παταγωδώς, φέρνοντας μεγάλες αυξήσεις στην τιμή και χειροτέρευση της ποιότητάς του. Το «σύγχρονο» και «αξιοκρατικό» μάνατζμεντ αφορά μόνα τα δικά τους κέρδη. Να παλέψουμε για να έχουμε παρόμοιες θετικές εξελίξεις σε όλα τα δημόσια αγαθά που ιδιωτικοποιήθηκαν!

 

Π.Δ.