Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Όργιο λογοκρισίας και μονοφωνίας σε Ε.Ε. και Ελλάδα

Η Ευρώπη της «ανεκτικότητας» επιβάλλει σκληρή
λογοκρισία και απολύτως μονόπλευρη ενημέρωση
για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μέχρι τώρα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσερναν στα ευρω-δικαστήρια και επέβαλλαν κυρώσεις στην ουγγρική κυβέρνηση, κατηγορώντας το καθεστώς Όρμπαν ότι βάλλει κατά της ανεξαρτησίας του Τύπου. Η «ευαισθησία» της ευρω-γραφειοκρατίας αποδείχθηκε εντελώς υποκριτική. Με την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ήταν η ίδια η Κομισιόν που αποφάσισε να απαγορεύσει τη μετάδοση και τη διανομή ειδήσεων με κάθε τρόπο από τα δύο ρώσικα μέσα, RT και Sputnik.

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, εθνικές αρχές και ιδιωτικές πλατφόρμες (googleyoutubefacebook κ.λπ.) επέβαλαν πλήρη απαγόρευση πρόσβασης σε οτιδήποτε εκπέμπεται από τη Ρωσία. Οι χλιαρές αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων δεν έκαμψαν την απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. να φιμώσουν κυριολεκτικά οποιαδήποτε πηγή ενημέρωσης από την αντίπερα όχθη.

Στη χώρα μας πέρασε εντελώς στα «ψιλά» το λουκέτο στο ελληνικό τμήμα του Sputnik newsΗ ανακοίνωση των 20 εργαζομένων, στους οποίους ουσιαστικά απαγορεύθηκε να εργάζονται, δεν φάνηκε να συγκινεί τα συνδικαλιστικά όργανα των Ελλήνων δημοσιογράφων, παρότι συντάχθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Η ειδησεογραφία που επιτρέπεται στα ΜΜΕ της χώρας μας είναι μόνο ό,τι εκπέμπουν τα Δυτικά πρακτορεία ειδήσεων. Η… παραφωνία των ελάχιστων Ελλήνων ανταποκριτών στη Ρωσία γίνεται ανεκτή μετά βίας. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, ενώ η ΕΡΤ πληρώνει εδώ και 15 μήνες ανταποκριτή στη Μόσχα, αυτός μεταδίδει από την… Κυψέλη! Ακόμη, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα βάσει των οποίων τα υπόλοιπα κανάλια προσέφυγαν στο ΕΣΡ κατά του Open (ιδιοκτησίας του Ελληνο-Ρώσου Ιβάν Σαββίδη) επικαλούμενα ότι αφιερώνει περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο για ειδησεογραφικούς σκοπούς (και σπάει τη μονοτονία της ΝΑΤΟικής άποψης για τον πόλεμο).

Ό,τι εκπέμπεται από τη Ρωσία χαρακτηρίζεται επισήμως, θεσμικά, με τη βούλα της Ε.Ε., «παραπληροφόρηση» και «προπαγάνδα». Η αντι-ρωσική υστερία διογκώνεται και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, φθάνοντας σε απαγορεύσεις καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με ρωσική συμμετοχή, ακόμη και απαγορεύσεις έργων γνωστών και καταξιωμένων Ρώσων καλλιτεχνών.

Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα λογοκρισίας και αυταρχισμού, η επαναστρατιωτικοποίηση της Γερμανίας, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περνά σχεδόν απαρατήρητη. Όπως και η συμμετοχή της χώρας μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με τη μετατροπή του Αιγαίου σε πεδίο αμερικανικών επιχειρήσεων και της Αλεξανδρούπολης σε αποβατικό σταθμό ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Η επιχείρηση παραπληροφόρησης μόλις ξεκίνησε…

 

Γιώργος Καστρίτης