Μας αλλάζουν... τα φώτα με τους λογαριασμούς του ρεύματος, και αυτό γίνεται εντελώς συνειδητά |
Η Ε.Ε., στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», έφτιαξε ένα Σύστημα Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων, με βάση το οποίο μοίρασε «δικαιώματα ρύπων» σε χώρες και εταιρείες και έστησε ένα «χρηματιστήριο ρύπων». Το κόστος των ρύπων φορτώθηκε στις κλασικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, και τελικά στον καταναλωτή, μέσω της μεγάλης αύξησης στην τιμή. Η χρηματιστηριακή τιμή αυτού του ανύπαρκτου προϊόντος (του «δικαιώματος να ρυπαίνεις») εκτινάχθηκε στα 70 ευρώ τον τόνο τον Νοέμβριο του 2021, από μόλις 18 ευρώ τον Ιούνιο του 2018!
Επίσης, καθώς κλιμακώνονται οι στόχοι για την «απολιγνιτοποίηση», αυξάνεται η χρήση του φυσικού αερίουστην ηλεκτροπαραγωγή. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο διπλασιάστηκε ανάμεσα στο 2014 και το 2019, φτάνοντας στο 35%. Η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται κυρίως στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Έτσι, αν υπάρξει μια αύξηση των τιμών στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου, η αύξηση αυτή θα μεταφερθεί και στην Ελλάδα, ακόμη κι αν η χώρα μας προμηθεύεται αέριο από την Αλγερία! Εδώ να θυμίσουμε την απόφαση του Μητσοτάκη να κλείσει πλήρως τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028 (όταν η ίδια η Γερμανία έχει θέσει το αντίστοιχο ορόσημο 10 χρόνια αργότερα), προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες επιχειρηματίες μονάδων φυσικού αερίου.
Τέλος, υπάρχει και το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, στο οποίο η τιμή της ενέργειας δεν καθορίζεται από το μείγμα των πηγών που συμμετέχουν στην παραγωγή της, αλλά από την τιμή του ακριβότερου καυσίμου –δηλαδή σήμερα του φυσικού αερίου–, και μάλιστα στην ακριβότερη τιμή της, που είναι η τιμή της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ!
Πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπορευματοποίηση του ρεύματος και να γίνει ξανά δημόσιο αγαθό! Αυτό σημαίνει αγώνα για εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτικών μονάδων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Μόνο ένας εθνικοποιημένος τομέας ενέργειας μπορεί να εξασφαλίσει φτηνό ρεύμα για όλους, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες τεχνολογίες με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική ισορροπία.
Γιάννης Τρανταφύλλου